România a adus din afara UE de 13,9 ori mai mult grâu. Suntem al doilea cel mai mare importator

Distribuie pe:

România a importat de la începutul acestui an din afara Uniunii Europene de 13,9 ori mai mult grâu decât în perioada similară a anului trecut. Mai exact, am cumpărat peste 77.900 de tone de grâu.

În același timp, exporturile s-au diminuat la aproximativ 327.500 tone, fiind de 2,2 ori mai mici comparativ cu anul trecut, scrie Economica.

Totodată, România a ajuns al doilea cel mai mare importator de grâu al UE, după Estonia, cu importuri de peste 700.300 de tone anul trecut (la importuri de 1,9 milioane de tone în Estonia).

Principala sursă de grâu a UE a fost anul acesta Ucraina, cu 62,6% din totalul cantității, urmată de Marea Britanie cu 16,1% și Canada cu 4,8%.

Anul trecut, Ucraina a asigurat doar 17,6% din importurile blocului comunitar, cel mai mare exportator fiind Rusia, care a livrat 19,9% din importurile UE.

“Producătorii agricoli locali sunt într-o situație delicată nu doar din cauza intrărilor de cereale din Ucraina, ci și din cauza exporturilor care au scăzut foarte mult, datorită pragului extrem de mic (de preț - n.red.) pe care l-a pus Rusia cerealelor livrate pe Marea Neagră. Rusia a câștigat aproape toate licitațiile pe grâu din Marea Neagră în ultimele

șase luni.

Astfel, producția locală a rămas la producător și este foarte grav dacă va fi afectat stocul de legătură cu recolta nouă care se anunță a fi una bună”, a explicat în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților Viorel Marin, președintele ANAMOB, Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România.

Cele mai recente date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA arată o discrepanță medie de 16 dolari pe tonă între prețul grâului rusesc din Marea Neagră și cel al UE.

Lasă un comentariu