Toate pensiile de serviciu, în afara magistraților, vor scădea

Distribuie pe:

Comisia de buget-finanțe a Senatului a amânat, marți, pentru a doua oară, acordarea unui aviz proiectului de lege al Guvernului care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, jalon inclus în PNRR. Președintele Comisiei, senatorul PNL Nicolae Neagu, a solicitat, la fel ca la ședința din urmă cu două săptămâni, ca urmare a cererilor din comisie, miniștrilor Muncii și de Finanțe să participe la dezbateri. La ședința de ieri a Comisiei, Ministerul Finanțelor a fost reprezentat de secretarul de stat Daniela Pescaru, care a expus prevederile din proiect care ar conduce la reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu.

Toate pensiile de serviciu, cu excepția magistraților, s-ar putea calcula la 65% din veniturile realizate în ultimele șase luni de activitate, față de 80%, prin adoptarea proiectului de lege, a declarant Daniela Pescaru la Comisia pentru buget-finanțe din Senat.

Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), 9.680 de persoane au beneficiat de pensii de serviciu în ianuarie 2023, cu 270 mai puțini decât luna anterioară, cei mai mulți, respectiv 4.468, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Anul acesta, suma alocată din bugetului de stat pentru pensiile speciale este de aproximativ 1,4 miliarde lei. Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI și însumează, anul acesta, 11,1 miliarde de lei.

“Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească veniturile obținute în perioada activă, (...) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcție de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Termenul de adoptare tacită în Senat este 30 martie. (Agerpres)

Lasă un comentariu