Subvenție foarte bună pentru sfecla de zahăr, din 2023
După ce Fabrica de Zahăr din Luduș a fost salvată de la închidere, suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește, începând cu acest an. Dacă în 2021, în județul Mureș, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a fost de 1.851,97 hectare (conform cererilor de plată depuse la APIA), în 2022, aceasta a scăzut la 150,83 hectare, evident din cauza închiderii fabricii de la Luduș. Pentru acest an se estimează că sfecla de zahăr va fi cultivată pe aproximativ 2 - 3.000 de hectare în județul nostru. În perioadele bune, în Mureș se cultivau cca. 3.000 de hectare.

Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș, a declarat, ieri, pentru cotidianul “Cuvântul liber”, că odată cu preluarea fabricii din Luduș, fermierii mureșeni vor cultiva suprafețe mai mari de sfeclă. “Subvenția pentru sfeclă va fi de minim 1.100 - 1.200 de euro la hectar. Sfecla de zahăr beneficiază, după tutun, de cea mai bună subvenție”, a spus Ovidiu Săvâșcă. În această perioadă, APIA desfășoară și o campanie de informare a fermierilor privind sprijinul cuplat pentru sfecla de zahăr. Conform APIA, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha (la nivelul întregii țări). Pentru a fi elegibili, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României, cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație; să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha; să încheie un contract de producere și valorificare a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr; să asigure densitatea medie de cel puțin 6 plante/mp; să facă dovada comercializării unei producții minime; să facă dovada utilizării semințelor certificate, conform legislației în vigoare.
Referitor la condiționarea producției minime pe hectar, directorul APIA Mureș a declarat că “aceasta este de minim 24,6 tone, însă trebuie avut în vedere faptul că într-un an slab, pe de pe un hectar se recoltează minim 50 de tone. Într-un an bun, producția poate ajunge la 65 - 75 tone la hectar”. El a mai adăugat că fermierii mureșeni care vor cultiva sfeclă de zahăr începând din acest an vor primi un preț dublu pe tonă de la Fabrica de Zahăr din Luduș, de 45 de euro în loc de 27 cât a fost anii trecuți. “Cu sprijinul cuplat acordat de APIA, cu prețul bun pe tona de sfeclă de zahăr, ajutorul pentru semințe, îngrășăminte și altele din partea fabricii, cultivatorii pot obține un venit minim de 3.000 de euro pe hectar și poate ajunge până la 5.000 de euro, venituri pe care nicio altă cultură nu le oferă”, a mai spus Ovidiu Săvâșcă.
Până în 10 martie, cultivatorii de sfeclă de zahăr își pot exprima opțiunea de a deveni acționari la fabrica din Luduș
Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” din Luduș, Dorel Istrate, a declarat ieri pentru “Cuvântul liber” ,că “am semnat (cultivatorii din Mureș - n.r.) contracte” pe o suprafață de două mii și ceva de hectare. Suprafața va crește însă”. El a confirmat faptul că din cauză că Fabrica de Zahăr din Luduș a fost închisă, unii fermieri, cultivatori de sfeclă în mod tradițional, au ales ca în toamna anului trecut să cultive pe terenurile lor alte plante, cum ar fi rapița, neștiind care va fi soarta fabricii. “Acum avem o relație bună, constructivă cu cei care au preluat fabrica. Avem posibilitatea (fermierii - n.r.) inclusiv să devenim acționari ai fabricii și să deținem 49% din acțiunile acesteia. Până în 10 martie trebuie să dăm un răspuns în acest sens”, a mai spus Dorel Istrate. El a precizat că subvenția care se va acorda începând cu acest an, mai mare decât în anii trecuți, contractele avantajoase cu fabrica din Luduș care prevăd și input-uri pentru sămânță sau îngrășăminte, un preț bun pe tona de sfeclă, ajutorul pentru transport sau plata în două tranșe a producției (martie și decembrie) în loc de trei tranșe sunt motive solide pentru ca fermierii mureșeni să cultive sfeclă de zahăr. În urmă cu o săptămână, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” din Luduș a dat publicității un comunicat de presă prin care încuraja fermierii din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov să cultive sfeclă de zahăr.
De la 28 mii hectare în 2017, la 8 mii hectare în 2022
Conform Planului Național Strategic (PNS), în România, cultivarea sfeclei de zahăr asigură
un minim din necesarul de consum de zahăr. Necesarul de consum anual este cca. de 500.000 tone zahăr. Zahărul din sfeclă de zahăr reprezintă peste 20% din consumul intern. Diferența se asigură din import de zahăr brut în vederea rafinării (peste 30%) și a zahărului alb importat. Prin urmare, România rămâne un importator constant de zahăr, pentru acoperirea necesarului de consum, așa cum reiese din balanța comercială.
Sectorul sfeclă de zahăr a întâmpinat o serie de dificultăți de ordin social-economic, în special, după eliminarea cotelor de producție de zahăr, după cum urmează: - diminuarea capacității de prelucrare a sfeclei de zahăr, ca urmare a închiderii unor fabrici (după eliminarea cotelor) de la 4 fabrici existente în anul 2017, la 1 fabrică în anul 2022; - după eliminarea cotelor de producție de zahăr (anul 2017), s-a constatat o reducere constantă a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, cu circa 20%, respectiv de la 28,20 mii ha în anul 2017, la 22,76 mii ha în anul 2020. Totodată, în anul 2022, suprafața contractată cu sfeclă de zahăr s-a redus la 8,60 mii ha. Comparativ cu anul 2021, în anul 2022, suprafața cu sfeclă de zahăr a scăzut cu aproximativ 38%. (D.B.)
Dragoș Bardoși