Dascăli mureșeni: Burian Ioan

Distribuie pe:

Nu este ușor să scrii despre oamenii pe care tu i-ai apreciat și i-ai avut ca model de comportament și gândire, atitudine și acțiune o viață întreagă. Acești oameni sunt mai rari și de aceea respectul nostru pentru ei este sporit și nemărginit. Un asemenea om este și domnul Ioan Burian, profesor de matematică o viață întreagă la Școala Generală Rușii-Munți (azi Școala Gimnazială “Dănilă Stupar”). Mi-a fost și mie profesor de matematică o perioadă scurtă la Liceul Deda, iar de atunci mi-a rămas în minte și suflet icoana luminoasă a acestuia: un bărbat înalt, bine făcut, în toată firea, cu pasul apăsat și sigur, frunte înaltă, ochi scânteietori și pătrunzători, minte iscoditoare, impecabilă, gândire rațională, specifică unui matematician de seamă. Comunicativ de felul său, deschis oricărei discuții, știa să se apropie de sufletul tăuși să te ajute ori de câte ori se ivea ocazia. L-am iubit și apreciat ca elev, iar mai apoi l-am avut ca model și prieten.

S-a născut în data de 18 martie 1946 în localitatea Lunca Mureșului, comuna Aluniș, județul Mureș. Domnul Burian Ioan a făcut primele 4 clase la școala din satul natal, iar apoi și-a continuat studiile, frecventând cursurile învățământului gimnazial la Școala Ideciu de Jos, în condiții grele de internat. Acolo a avut profesori calificați, de înaltă ținută profesională. A urmat clasele VIII-XI, pe care le-a absolvit la Liceul Nr. 1 din Reghin (azi Colegiul “Petru Maior”) în 1964, ca șef de promoție. Și aici a stat la internat. În perioada 1964-1967 a frecventat cursurile

Facultății de Matematică din cadrul Institutului Pedagogic din Cluj, pe care le-a absolvit tot ca șef de promoție.

După terminarea studiilor a fost repartizat ca profesor de matematică la Școala Generală Dedrad, comuna Batoș, începând cu anul școlar 1967-1968, după care a fost transferat la Școala Generală Rușii-Munți, unde a funcționat ca profesor titular până în anul școlar 2009-2010, când s-a pensionat. Deoarece în acea perioadă era lipsă de profesori de matematică, a predat în anul școlar 1968-1969 concomitent și la Liceul Deda, cu normă întreagă. Din 1972 a deținut și funcția de director coordonator al școlilor din comuna Rușii-Munți. În această calitate s-a implicat în refacerea bazei materiale a școlii, distrusă cu ocazia inundațiilor din 1972. A fost asfaltată curtea școlii, cu terenuri de handbal, volei, baschet și tenis. În 1975, odată cu generalizarea învățământului de 10 clase s-a construit la Rușii-Munți un atelier mecanic cu 4 săli (una cu strunguri, freze, prese, mașini de găurit; sala de lăcătușărie, cu 28 de locuri de muncă și instruire, altă sală era cea pentru forjă, sudură electrică și autogenă; sala a 4-a era o magazie). Această dotare s-a realizat cu ajutorul I.M. “Republica” Reghin, care a acceptat patronajul, acordând burse elevilor care doreau să se încadreze, după terminarea studiilor, la această fabrică. În această perioadă a fost ales viceprimar și director de Cămin cultural la Rușii-Munți, funcții deținute până în 1986. A avut în permanență formație de dansuri populare și două ansambluri folclorice (“Cununa spicului de grâu” și “Măsura oilor”), cu rezultate remarcabile în plan județean și național.

Perioada 1994-2000 este una aparte, pentru că atunci a fost primarul comunei Rușii-Munți (lucrând cu jumătate de normă și în învățământ), când s-a implicat în probleme specifice unui bun edil.

Altă etapă a activității sale este cea de la IȘJ Mureș (2000-2008), încadrat pe funcția de inspector școlar pentru managementul resurselor umane, îndeplinind atribuții specifice postului.

Preocuparea fundamentală a sa a fost perfecționarea continuă. Astfel, în 1971 a obținut definitivatul în învățământ, iar în 1977 a obținut gradul didactic II la Universitatea București, unde și-a completat studiile universitare la Facultatea de Matematică a acestei universități, pe care a absolvit-o în 1980. Gradul didactic I l-a obținut în anul 1984, la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, susținând lucrarea “Legăturile dintre rădăcinile de ordin “n” ale unității și poligoanele/poliedrele regulate”, coordonată de domnul prof. univ. dr. Groza Sever. De asemenea, a făcut parte din colectivul de redactare a unei culegeri de teste de matematică pentru examenul de capacitate, apărută în 2003.

A avut rezultate frumoase în activitatea la catedră. De două ori a avut elevi care au ocupat locul II la Olimpiada Națională de Matematică, faza județeană, la care se adaugă numărul mare de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a, care au fost admiși la licee de prestigiu din Târgu-Mureș. Se mândrește cu 5 profesori de matematică, pregătiți de dânsul, care duc mai departe tradiția școlii, precum și cu 2 profesori universitari. Drept recunoaștere a meritelor sale, i s-a acordat Diploma “Gheorghe Lazăr”. “Dascălul este făclia care luminează mintea copiilor, făcând-o să ardă cât mai mult”, pentru că “Viața este o continuă încercare”.

În plan familial a avut o viață fericită.

S-a căsătorit în anul 1968 cu Stupar Violeta, profesoară de limba și literatura română-istorie. Au împreună un băiat de excepție. Fiul lor, Claudiu Burian, este dr. inginer la EON GAZ Târgu-Mureș, căsătorit cu învățătoarea gr. I, Ioniță Ludmila. Domnul Ioan Burian își duce în liniște viața de pensionar în Rușii-Munți, mulțumit în suflet de ceea ce a realizat în viață, dar mai ales că nepotul său, Burian Victor Ioan, este student în anul VI la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș. A fost și rămâne unul dintre cadrele didactice marcante ale învățământului mureșean.

Prof. Gheorghe Dărăban

Lasă un comentariu