Nouă premieră teatrală semnată de Daniel Oltean, fost procuror DIICOT și laureat al premiilor UNITER

Distribuie pe:

Compania “Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu Mureș a prezentat miercuri premiera spectacolului “Jap-Jap/Poc-Poc”, o reinterpretare a textelor lui Ion Creangă, care poartă semnătura dramaturgului Daniel Oltean, fost procuror DIICOT și laureat al premiilor UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2017.

Printre personajele din spectacolul “Jap-Jap/Poc-Poc” îi întâlnim pe Dănilă Prepeleac, Scaraoschi, dar și pe Ion Creangă, pe lângă judecători, draci, martori și o serie de animale.

“Adesea ne imaginăm cum ar putea continua povestea după ce citim ultima frază din ea: «...și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți» . Adică nu s-a mai întâmplat nimic cu personajele? Au avut o viață atât de fericită încât nu se mai poate povesti nimic despre ea? Adică anostă? Pentru un personaj, lipsa oricărei aventuri, a oricărui conflict nu înseamnă decât că nu mai există. Am încercat să-l trezim pe Dănilă Prepeleac din prăpastia de plictiseală ivită după ce Ion Creangă l-a lăsat fericit până la adânci bătrâneți. Pentru că pare greu de crezut că diavolul pe care l-a păcălit s-a resemnat pur și simplu și și-a văzut și el de treburile lui. Desigur, răzbunarea diavolului ar fi putut veni în multe și ingenioase forme. Dar trăim într-o societate în care legea trebuie să primeze și diavolul e dispus să apeleze la ea. Iar formula cea mai firească este de a da în judecată pe acela care te-a păcălit și păgubit. Așa că fericitul Dănilă se trezește în mijlocul unui proces. Om versus drac. Judecători, martori, acuzare, apărare. Unde e adevărul? Cine e vinovatul? E justiția capabilă și dispusă să meargă până la capăt? Foarte multe întrebări. Curioasă afacere. Orice soluție s-ar da, cineva va fi nemulțumit, mulți vor fi revoltați. Suntem obișnuiți astăzi, mai mult poate ca oricând, să ne erijăm toți în judecători a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Să arătăm cu degetul, să interpretăm în cele mai stranii și neașteptate moduri cuvintele altora, să-i punem la zid și chiar să cerem să le fie interzis să mai spună ceva. Sau să scrie. Mai avem nevoie ca viața să fie spusă în povești? Mai avem voie ca viața să fie spusă în povești? Cred că da. Pentru că numai de n-ar fi, nu s-ar povesti”, a afirmat Daniel Oltean, într-un comunicat de presă al Teatrului Național Târgu Mureș.

Spectacolul “Jap-Jap/Poc-Poc” îi are în distribuție pe actorii Radu Anastas, Gabriela Bacali, Delia Bălașa, Rareș Budileanu, Alexandru-Andrei Chiran, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Claudia Erika Domokos, Bianca Fărcaș, Costin Gavază, Cristian Iorga, Ștefan Mura, Dana Pancu, Liviu Pancu, Luchian Pantea și Ale Țifrea. Scenografia premierei îi aparține Alinei Pențac, coregrafia a fost concepută de Paul Cimpoieru, sufleor este Iolanda Belbe, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Spectacolul are o durată de 1 oră și 45 de minute și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 12 ani.

Următoarele reprezentații sunt programate sâmbătă, 25 februarie, de la ora 19,00, și miercuri, 1 martie, de la ora 11.00 (matineu).

Dramaturgul Daniel Oltean s-a pensionat în această lună din funcția de procuror la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, este absolvent de drept și filosofie al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și absolvent de teatrologie și scriere dramatică al Universității de Arte din Târgu Mureș.

Daniel Oltean este autorul piesei “50 de secunde” care a obținut, în 2017, premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, pusă în scenă la Teatrul Național București. (Agerpres)

Lasă un comentariu