Cât de sănătoasă este pentru organism mâncarea de post?

Distribuie pe:

Orice perioadă de post - in special Postul Paștelui și al Crăciunului - este bună pentru sănătate și un prilej de detoxifiere spirituală și fizică deopotrivă. Condiția este să faceți alegeri înțelepte în privința alimentelor pe care le consumați.

In funcție de tipul postului pe care îl țineți (catolic sau ortodox, de pildă), va trebui să renunțați la alimentele consumate în mod obișnuit (carne, mezeluri, ouă, lactate, în anumite zile chiar și ulei) și să optați pentru unele care să le înlocuiască cu succes - atât din punct de vedere nutrițional, cât și gustativ. Alegând cu atenție alimentele care vă compun meniul în această perioadă, vă puteți asigura că mâncarea de post este sănătoasa pentru organism, iar nevoile acestuia sunt îndeplinite în totalitate.

Surse de proteine în post

Dat fiind că postul implică renunțarea la consumul preparatelor de origine animală, surse esențiale de proteine prețioase pentru organism, primul pas pentru o nutriție echilibrată în acest răstimp este asigurarea lor din surse vegetale. Adăugați, așadar, în meniu leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia), fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic, nuci caju ș.a.), ciuperci, semințe.

Nu uitați nici de orezul brun ori de cerealele integrale care, pe lângă un aport valoros de proteine, asigură și o cantitate excelentă de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal optim și funcționarea bună a întregului sistem digestiv.

Nu în ultimul rând, țineți cont de faptul că este necesară o cantitate mai mare de proteine vegetale pentru a suplini absența celor de origine animală - așadar, combinați zi de zi mai multe surse de proteine pentru a elimina riscul unei eventuale carențe care vine la pachet cu oboseala accentuată, sistem imunitar slăbit și căderea excesivă a părului.

Legumele și fructele, esențiale în perioada postului

Legumele și fructele sunt o parte importantă a meniului oricând, mai ales în perioada postului, când pot suplini deficitul de nutrienți favorizat de absența cărnii, ouălor și lactatelor. Surse foarte bune de vitamine și minerale, dar și de fibre, legumele și fructele sunt ușor accesibile și pot fi consumate într-o varietate de moduri - proaspete, gătite la cuptor, aburi, pe grătar, ca atare sau in combinații etc.

În plus, consumul lor asigură senzația de sațietate în contextul unui aport caloric mic - în special în cazul legumelor; fructele, cu precădere cele dulci, precum strugurii și bananele, ar trebui consumate cu atenție. Legumele și fructele bio, provenind din surse controlate, sunt alegerea optimă; dar, chiar și atunci când nu vă este mereu la îndemână această opțiune, aceste alimente sunt de preferat celor ultraprocesate - de tipul pateurilor și al mezelurilor vegetale, conservelor de legume din comerț etc.

Atenție la alimentele făinoase și amidonoase!

Mâncarea de post este considerată frecvent nesănătoasa din cauza unor alegeri precum alimentele ultraprocesate, menționate anterior, dar și al făinoaselor (pâine, paste) și amidonoaselor (cartofii) consumate in exces. Aceste alimente sunt foarte calorice, deci riscă să favorizeze creșterea ponderală și furnizează un număr limitat de nutrienți, situație care poate duce la carențe - cu precădere în cazul posturilor lungi (Paște, Crăciun).

Ce puteți face? Nu este nevoie să le eliminați din meniu, ci să le consumați cu moderație, optând, totodată, pentru varianta lor integrală - în cazul făinoaselor.

Echilibru alimentar și în perioada postului

Respectarea principiilor unei alimentații echilibrate în perioada postului asigură ca acest interval de timp vă va furniza doar beneficii pentru sănătate - de la detoxifiere până la scadere ponderală. Iată câteva reguli pe care este important să le urmați și în această perioadă:

Luați 3 mese și 2 gustări, la interval de circa 2 ore, astfel încât să preveniți instalarea senzației acute de foame și a tentațiilor nesănătoase.

Hidratați-va corespunzător - consumul a 2 litri de apa sau ceaiuri neîndulcite pe zi este foarte important pentru funcționarea optimă a organismului.

Fructele, în special dacă nu sunteți obișnuit să le consumați constant, trebuie mâncate ca atare, fără alte alimente însoțitoare; așteptați apoi cca. 1,5-2 ore înainte să consumați alte alimente pentru a evita fermentarea acestora. ( Farmaciata.ro)

Lasă un comentariu