Putin a anulat un decret care includea “respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”

Distribuie pe:

Vladimir Putin a anulat marți un decret din 2012 care stipula principiile directoare ale politicii externe a Rusiei, printre care și reglementarea conflictului transnistrean “pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Decretul a fost emis chiar astăzi și a fost publicat în Monitorul Oficial al Federației Ruse la scurt timp după discursul liderului de la Kremlin în fața Parlamentului de la Moscova, în care a acuzat Occidentul pentru declanșarea invaziei ruse și a anunțat că suspendă participarea Rusiei în Acordul de control al armelor nucleare.

De asemenea, tot marți, Moscova a convocat-o pe ambasadoarea SUA, căreia i-a cerut ca Washington-ul să-și retragă oamenii și echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate “ținte legitime” pentru armata rusă.

Potrivit agenției de presă a statului rus, TASS, citată de News.ro, decretul a fost invalidat “pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Decretul trasa Ministerul rus de Externe sarcina de a asigura “implementarea consecventă a Tratatului dintre Rusia și SUA privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive”. Odată ce Putin a anunțat că retrage Rusia din Tratat, anularea este logică.

Însă, în lumina amenințărilor tot mai directe la adresa Republicii Moldova din ultima perioadă, și a informațiilor privind planurile de destabilizare a țării vecine, suspiciunea că există motive ascunse în anularea decretului nu poate fi ignorată.

Lasă un comentariu