Studiu: războiul a costat economia globală 1,6 trilioane de dolari în 2022

Distribuie pe:

Fără războiul dintre Rusia și Ucraina, economia globală ar fi generat încă 1,6 trilioane de dolari în 2022: estimarea reiese dintr-un studiu publicat de Institutul Economic German IW. Conflictul are o “semnificație economică globală ridicată”, a declarat expertul IW Michael Groemling într-un comunicat. În special, problemele de aprovizionare cu energie și materii prime au pus sub presiune companiile din întreaga lume.

Economiile occidentale au fost deosebit de puternic afectate, deoarece au pierdut două treimi din producția lor globală, potrivit studiului. În Germania, cea mai mare economie a Europei, creșterea prețurilor la energie a împins temporar inflația peste pragul de 10% în 2022, înainte ca măsurile luate pentru a o reduce să ducă din nou prețurile în scădere. În ianuarie, inflația s-a stabilizat la 8,7 la sută, potrivit datelor provizorii publicate de Oficiul Federal de Statistică.

“Prețurile ridicate ale energiei au provocat șocuri de costuri la nivel de producție, care au devenit o povară greu de calculat pentru multe companii”, notează IW. Creșterea prețurilor de consum “a erodat puterea de cumpărare a gospodăriilor, ceea ce a redus consumul”, observă institutul. În cele din urmă, companiile au fost reticente să investească din cauza incertitudinii globale și a prețurilor mai mari.

Pentru 2023, IW prevede o pierdere suplimentară a valorii adăugate globale de 1 trilion de dolari. “Din păcate, în acest an, nu se întrevede încă vreo soluție”, spus Groemling, avertizând că deficitul de materii prime și incertitudinea “vor continua să ne preocupe și după 2023 și să ne coste prosperitatea”.

Luna trecută, FMI și-a crescut ușor previziunile pentru economia globală în 2023, prognozând o creștere de 2,9% în loc de 2,7%. (sursa - tg24.sky.it/mondo/2023/02/22) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu