Inima bărbaților căsătoriți este mai sănătoasă

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Colorado, citați de descopera.ro, susțin că bărbații căsătoriți au inima mai sănătoasă, pe când celibatarii au un risc de două ori mai mare să sufere de insuficiență cardiacă decât ei. În schimb, rezultatele studiului nu au reflectat același lucru în ceea ce privește femeile.

“Constatările noastre, bazate pe o analiză a peste 6.800 de adulți americani, se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care evidențiază beneficiile neașteptate pentru sănătate ale căsătoriei, inclusiv riscul redus de demență și de diabet de tip 2.

Totodată, am preluat date dintr-un studiu existent care a implicat adulți cu vârsta de peste 45 de ani pe care le-am comparat cu datele a 94 de voluntari care fuseseră diagnosticați din punct de vedere medical cu insuficiență cardiacă. Acest lucru ne-a permis să vedem cât timp au supraviețuit, în medie, pacienții din diferite grupuri, participanții la studiu fiind urmăriți timp de aproximativ cinci ani. Rezultatele au arătat că celibatarii au avut un risc de aproximativ 2,2 ori mai mare să moară în termen de cinci ani de la diagnosticare față de bărbații căsătoriți, în schimb, în cazul femeilor, nu a existat nicio legătură între statutul marital și riscul de deces din cauza insuficienței cardiace.

Diferențele s-ar putea datora faptului că e mai puțin probabil ca celibatarii să aibă pe altcineva care să le monitorizeze sănătatea. Cu toate acestea, același efect protector pare să se aplice și bărbaților care erau văduvi, divorțați sau separați. Un rol important în starea de spirit și în sănătatea generală îl au interacțiunea socială și izolarea, de aceea o căsnicie fericită este cu adevărat cheia unei vieți mai lungi și mai sănătoase.

Bărbații căsătoriți sau cei aflați într-o relație de lungă durată se pot baza pe femei pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a le reaminti să își ia medicamentele. Însă, femeile au grijă și de sănătatea lor, bazându-se doar pe responsabilitatea proprie și neașteptând ajutor în acest sens din partea partenerilor.

În concluzie, recomandăm medicilor să țină întotdeauna cont de starea civilă atunci când tratează pacienții cu insuficiență cardiacă și nu numai”, declară oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu