Sistemul de sănătate, condus de prof. univ. dr. Alexandru Rafila (PSD), adduce - Cele mai mari investiții în județul Mureș, de la construcția Spitalului de Urgență

Distribuie pe:

Într-o postare pe pagina sa oficială de Fcebook, deputatul PSD de Mureș, Dumitrița Gliga care este și președintele interimar al organizației județene a social democraților, trece în revistă investițiile din sistemul sanitar mureșean și stadiile în care se află fiecare dintre acestea, pe care le apreciază ca fiind cele mai mari de la construirea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, dat în folosință în 1983.

6 unități de asistență medicală ambulatorie, finanțate prin PNRR, contracte în curs de semnare

Conform informațiilor publicate de Dumitrița Gliga este vorba despre: dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic Județean Mureș, cu o valoare totală de 16 de milioane de lei, fără TVA, din care 13 milioane, prin PNRR; reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cabinetelor din Ambulatoriile de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu o valoare totală de 13 de milioane de lei, fără TVA, integral acoperită prin PNRR; unitate de Asistență Medicală Ambulatorie din cadrul Spitalului “George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu o valoare totală de 29 de milioane de lei, fără TVA, din care 13 milioane, prin PNRR; dezvoltarea infrastructurii Unității de Asistență Medicală Ambulatorie din cadrul Spitalului Sovata-Niraj, cu o valoare totală de 17 de milioane de lei, fără TVA, din care 12 milioane, prin PNRR; reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal Sighișoara, cu o valoare totală de 15 de milioane de lei, fără TVA, din care 13 milioane, prin PNRR; dezvoltarea infrastructurii Unității de Asistență Medicală Ambulatorie din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, cu o valoare totală de 13 de milioane de lei, fără TVA, integral prin PNRR.

Se semnează contractul, prin PNRR, pentru noul Institut al Inimii

Deputatul social democrat ne anunță că “luna aceasta se va semna contractul de finanțare pentru Noul Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, cu o valoare de 523 de milioane de lei, fără TVA, din care 497 de milioane vor fi finanțate prin PNRR”. “O felicit pe doamna manager a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, dr. Mariana Ciorba, care a reușit, printr-o muncă asiduă în echipă, să contureze și să ducă la bun sfârșit un proiect important pentru județul Mureș. Felicitări și recunoștință acelora care fac performantă la această instituție, aducând prestigiu județului Mureș: prof. univ. dr. Horațiu Suciu, dr. Liviu Morariu și întregii echipe!”, arată Dumitrița Gliga în postarea sa.

Centre comunitare în mai multe comune și investiții pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Prin PNRR, în județul Mureș se vor construi Centre comunitare integrate La Beica de Jos, Râciu, Eremitu și Hodac, iar 30 de medici de familie din județ vor primi finanțare pentru dotarea și renovarea cabinetelor medicale.

În perioada următoare se vor desemna și proiectele câștigătoare pe componentele Cabinete de planificare familială, Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți și Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Spitalul Clinic Județean Mureș a depus pe această componentă proiectul privind “Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș”.

Centrul de mari arși în Târgu Mureș

La sfârșitul lunii decembrie 2022 au fost finalizate Proiectul tehnic și detaliile de execuție pentru noua clădire complexă a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, ce va include Centrul de mari arși, blocul operator, ATI și conexiune cu clădirea existentă a spitalului.

Licitația pentru desemnarea constructorului este organizată de Unitatea de Management Programe a Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății.

Conform proiectului va fi construită o clădire nouă - Centrul de mari arși - legată de spital printr-o pasarelă, clădire care va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic.

Proiectul include:

- centrul cu paturi pentru mari arși;

- blocul operator cu 25 de săli de operație;

- secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi;

- spații conexe, precum stație de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice;

- relocare heliport.

Investiția se ridică la aproximativ 60 milioane de euro.

Din decembrie 2022, județul Mureș are unul din cele mai performante laboratoare de radioterapie din țară.

Noul laborator de radioterapie al Spitalului Clinic Județean Mureș a fost realizat prin fonduri de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Mureș, iar aparatele au fost aduse printr-o finanțare a Băncii Mondiale.Valoarea totală a lucrărilor pentru construirea buncărului de radioterapie se ridică la 5,7 milioane de lei, iar valoarea aparaturii se ridică la aproximativ 12 milioane de lei.

“Acest proiect a fost realizat prin dedicarea managerului Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, care a reușit, prin investițiile realizate în ultimii ani, să crească semnificativ standardele serviciilor oferite”, arată Dumitrița Gliga în postarea sa. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu