Anemia infecțioasă ecvină - afecțiune care generează pierderi economice importante

Distribuie pe:

Răspândită pe tot globul, mai des în zonele endemice unde există ape stătătoare sau mlaștini și unde principalii vectori (insectele hematofage) se dezvoltă în număr mare, anemia infecțioasă este o afecțiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasă, vârstă, sex (cai, măgari, catâri). Animalele bolnave, cu sau fără semne clinice de boală, reprezintă sursa principală de infecție. Pentru a proteja animalele de infecția cu virusul AIE, trebuie respectate măsuri generale de profilaxie, ce se realizează prin verificarea anuală a statusului de imunitate a cailor prin teste serologice efectuate în laborator, distrugerea vectorilor (insecte hematofage) din adăposturi și din jurul acestora, efectuarea acțiunilor de curățire mecanică și dezinfecția grajdurilor pentru animale, respectarea normelor privind circulația animalelor etc. Până în prezent, nu există tratament specific și nici vaccin.

Boala a evoluat endemic la nivel național, în prezent aplicându-se un program de eradicare ce constă în testarea ecvideelor și eliminarea celor cu rezultat pozitiv la testul pentru confirmarea anemiei infecțioase ecvine.

Măsuri pentru controlul bolii

Anul acesta, la sfârșitul lunii trecute, a fost publicat Programul pentru supravegherea și controlul anemiei infecțioase ecvine pe teritoriul României. Prin intermediul său se urmărește controlul infecției cu virusul anemiei infecțioase ecvine în scopul prevenirii difuzării acesteia pe teritoriul țării sau pe teritoriul altor state membre sau țări terțe și asigurarea circulației libere și în condiții de siguranță din punctul de vedere al sănătății animale a ecvideelor din România.

Acțiunile derulate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru controlul infecției cu virusul anemiei infecțioase ecvine (AIE) au loc conform unor acte normative emise de președintele ANSVSA privind aprobarea programului de eradicare a anemiei infecțioase ecvine, prin care se asigură cadrul legal pentru supravegherea efectivelor receptive, depistarea, izolarea și eliminarea ecvideelor infectate în termen de cel mult 30 zile de la primirea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv.

Prin reducerea efectivelor din cauza sacrificării sau morții animalelor bolnave, prin costurile mari pentru supravegherea și eradicarea bolii și a restricțiilor privind mișcarea animalelor pe plan local, național și internațional, anemia infecțioasă ecvină este o afecțiune care generează pierderi economice importante.

Restricții

În anul 2019, în urma progreselor obținute în eradicarea bolii, au fost ridicate restricțiile privind anemia infecțioasă ecvină pentru mai mult de jumătate din teritoriul României. Printre județele rămase sub restricție se numără Alba, Gorj, Vâlcea, Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov...

Serviciilor sanitar-veterinare, proprietarilor de cabaline și autorităților locale le revine, în egală măsură, responsabilitatea realizării programului de supraveghere și asanare a focarelor de AIE, acestea având obligația să respecte și să aplice legislația specifică.

Despăgubiri pentru animalele afectate de boală

Boala este supravegheată de ANSVSA prin activitățile specifice, iar proprietarii de ecvine au obligația să asigure identificarea prin microcip, pașaport, cod de exploatație și înregistrarea în Baza Națională de Date a tuturor ecvideelor existente în proprietate, obligatorii pentru obținerea despăgubirilor pentru animalele afectate de boală. Plata contravalorii animalelor eliminate din focar se face la prețul pieței, prin costuri suportate de la bugetul de stat.

Colaborarea proprietarilor cu medicii veterinari are un rol important în acțiunea de recoltare a probelor de sânge de la întregul efectiv de ecvideee (cu vârsta de peste 12 luni) existent pe raza județului, pentru supravegherea incidenței AIE prin examene de laborator, informează Serviciul Comunicare și Logistică Documentară a ANSVSA.

Vasile Bota

Lasă un comentariu