Conferințele Americii Latine Multiculturalidad la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia din Târgu Mureș, organizează, începând de luni până în 3 martie, Conferințele Americii Latine Multiculturalidad (CALM) care urmărește promovarea excelenței în cercetare, prin dezvoltarea de activități științifice și de formare cultural-artistice, cu scopul realizării unor proiecte inter- și trans-continentale.

Conferințele Americii Latine - Multiculturalidad sunt organizate la inițiativa coregrafului Daniel Pop, directorul artistic al evenimentului, sub coordonarea managerului de proiect, lector universitar doctor Adriana Boanta, în scopul facilitării studenților, profesorilor și cercetătorilor, posibilitatea de a participa la atelierele-laborator de creație și cercetare teatrală, coregrafică și muzicală.

“Este un proiect de suflet, cred, ca toate proiectele pe care le inițiez și le gândesc. Acest proiect este ca o odă a bucuriei și a iubirii mele pentru acest tărâm îndepărtat și totuși foarte aproape, căci în America Latină mă simt acasă. Sunt foarte fericit să fiu aici cu cinci artiști din țări reprezentative ale Americii Latine (...) Este vorba de un proiect hibrid teatru-dans-performance, care face parte din tema mea de cercetare pentru doctorat. Sunt la în anul întâi al doctoratului în cadrul școlii doctorale de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș și cred că e o provocare foarte mare pentru mine să fac traducere live din spaniolă, respectiv franceză în română, pe teme atât de personale și de și de emoționante pentru mine, căci ce am putut trăi prin participările mele la festivaluri, la conferințe, la ateliere, la creații artistice în aceste cinci țări”, a declarat presei directorul artistic al evenimentului, Daniel Pop, citată de Agerpres.

Inițiatorul CALM susține că evenimentul oferă multiple oportunități pentru formare, perfecționare, prin intermediul celor două secțiuni ale sale conferințe și workshop-uri, dedicate cercetării fenomenului performativ, facilitând dezvoltarea de noi conținuturi, metode și practici inovatoare în pedagogia artele spectacolului.

“Conferințele sunt deschise tuturor, accesibile, gratuite. Și cred că această dimensiune multiculturală, pluridisciplinară și multi-umană, dacă aș putea să spun, se adresează tuturor, căci la baza acestui concept mi-am dorit foarte mult această noțiune de artă la distanță. Și această mare distanță de kilometri pe o hartă geografică ce ne desparte de America Latină, până la urmă, prin conținutul acestor conferințe, prin prezentările lor și experiențele lor, ne vom da seama că suntem foarte aproape și că ne preocupă exact aceleași subiecte, că artă se face peste tot, că preocupările sunt aceleași și că, nu în ultimul rând, aceste propuneri artistice se adresează publicului foarte larg. Cât despre studenți, cred că au reușit ceva ce fiecare își dorește: să devină un artist internațional”, a spus Daniel Pop.

Aceste proiecte au ca obiectiv valorificarea potențialului creativ al studenților, afirmarea identității artistice, consolidarea mobilității studenților și acordarea de burse de cercetare.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, cinci artiști performativi invitați, reprezentând cinci spații culturale definitorii ale Americii Latine - Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru - susțin cinci conferințe și conduc cinci laboratoare de creație și cercetare exploratorie în artele performative (teatru-dans-performance- muzică).

Între artiștii invitați se regăsesc Théophile Choquet (Universidade de Brasília, Brazilia), artist performativ, Maria Paz Valle Riestra Ortiz de Cevallos, (Universidad Católica del Perú, Lima), coregrafă, Laura Fuentes Matus, artist performativ și directorul artistic al Asociației Culturale PEMEHUE CAI Collaboration Artistique Internationale (Chile), Melissa Castillo Caviedes (Plataforma 322 Producción, Arte y Cultura, Puerto Vallarta Mexic), coregrafă și Marina Eugenia Rios (Instituto Nacional del Tango Buenos Aires din Argentina), solistă și actriță.

Lasă un comentariu