Șeful contraspionajului militar ucrainean nu vede “niciun semn” care să arate că Beijingul va livra arme Rusiei

Distribuie pe:

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, nu vede “niciun semn” care să-l facă să creadă că Beijingul va livra arme Rusiei, potrivit declarațiilor pe care le-a făcut într-un interviu difuzat luni de postul de radio Voice of America, informează AFP.

“Nu împărtășesc această opinie”, a declarat Budanov în acest interviu realizat în ucraineană pe 25 februarie, referindu-se la acuzațiile SUA - dezmințite ferm de Beijing - conform cărora China preconizează să trimită arme Rusiei pentru a o ajuta în ofensiva ei împotriva Ucrainei.

“La ora actuală, nu cred că China va accepta să transfere arme Rusiei... Nu văd niciun semn (care să arate) că astfel de lucruri sunt măcar discutate”, a spus Budanov.

Întrebat de Voice of America despre acuzațiile americane, Budanov a răspuns: “Eu sunt șeful serviciilor de informații (militare) și mă bazez, cu tot respectul pe care vi-l datorez, nu pe opiniile unor persoane individuale, ci doar pe fapte. Nu văd astfel de fapte”, a subliniat el.

Aceste acuzații au fost lansate inclusiv de directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, William Burns, într-un interviu difuzat la postul CBS duminică seara, cu o zi înainte de declarațiile lui Budanov.

“Suntem convinși că liderii chinezi preconizează să furnizeze material letal Rusiei”, a declarat Burns la CBS.

Iranul este, “practic, singura țară care transferă arme (...) Rusiei”, a adăugat Kiril Budanov. “Existau informații conform cărora unele ar veni din Coreea de Nord, însă ele nu au fost confirmate. Nu există niciun singur caz în care noi să fi înregistrat aici vreo armă provenită din Coreea de Nord”, a continuat el.

“Rusia încearcă doar să cumpere orice de oriunde. Pentru că problemele lor sunt mari”, a mai spus șeful serviciilor de informații al armatei ucrainene.

Prim-ministrul Luxemburgului: România este pentru noi un aliat fiabil

România este pentru Luxemburg un “aliat fiabil”, a declarat, luni, prim-ministrul Marelui Ducat, Xavier Bettel, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Klaus Iohannis.

El a afirmat că, în curând, 25 de militari luxemburghezi se vor alătura Grupului de Luptă NATO de la Cincu.

“E nevoie să ne întărim apărarea la nivelul NATO”, a spus Bettel, care a adăugat că este contingentul cel mai mare al Luxemburgului în străinătate.

Înaltul oficial a reafirmat susținerea privind aderarea la României la spațiul Schengen, care este, “din păcate, pusă sub semnul întrebării de alții”.

“România este un candidat care este gata să adere la Schengen”, a adăugat Xavier Bettel.

“Țin să îi mulțumesc României pentru modul în care a gestionat frontierele și pentru solidaritatea pe care ați arătat-o față de refugiații care au venit la dumneavoastră. (...) Sunteți dovada că reușim să gestionăm frontierele externe ale spațiului Schengen fără să construim fortărețe și ziduri. Dacă vrem să facem asta, putem să o facem”, a arătat el, potrivit traducerii oficiale.

Președintele Klaus Iohannis se află luni la Luxemburg. El urmează să participe, în calitate de vorbitor principal, la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.

Agerpres

Lasă un comentariu