Președinta Ungariei le cere parlamentarilor să ratifice aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Distribuie pe:

Președinta Ungariei, Katalin Novak, i-a îndemnat miercuri pe parlamentarii ungari să ratifice aderarea Finlandei și a Suediei la NATO “cât mai repede posibil”, în contextul în care deputații au început să dezbată moțiunile după luni de zile în care acestea au fost blocate în legislativ, informează Reuters.

“Aceasta este o decizie complexă, cu consecințe serioase, prin urmare o analiză atentă este necesară”, a scris Novak pe Facebook.

“Poziția mea este cât de poate de clară: în actuala situație, aderarea Suediei și Finlandei (la NATO) este justificată. Am încredere că Adunarea Națională va lua o decizie înțeleaptă cât mai curând posibil!”, a îndemnat ea.

După începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia și Finlanda au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Candidatura celor două țări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepția Turciei și a Ungariei.

Parlamentarii ungari au început să dezbată această chestiune, înaintea unui vot separat pentru fiecare dintre cele două țări între 6 și 9 martie, a anunțat parlamentul pe site-ul său.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziția a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare.

Premierul naționalist al Ungariei dorește să mențină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.

La rândul său, Turcia s-a arătat favorabilă intrării Finlandei în NATO, dar blochează pentru moment candidatura Suediei, cerând în schimb autorităților de la Stockholm să predea justiției turce persoane acuzate de terorism și să interzică manifestații ale organizațiilor prokurde pe care Ankara le consideră teroriste.

Lasă un comentariu