Zelenski cere o anchetă internațională pentru a demonta întregul sistem de genocid rusesc

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în fața unui tribunal internațional a tuturor celor implicați în invazia rusă în Ucraina, inclusiv a `creierelor' din spatele agresiunii, relatează miercuri DPA și Reuters.

“Vom demonta întregul sistem de genocid rusesc, de la executanți la arhitecții lui, și îi vom aduce în fața verdictelor legale”, a declarat șeful statului ucrainean în mesajul său video cotidian adresat conaționalilor. El s-a întâlnit marți, la Kiev, cu procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan.

Deși recunoaște că aceasta nu va fi o sarcină facilă, Zelenski a spus că “a răspunde la crimele ruse în fața acestei agresiuni exact în termenii statului de drept și exact cu puterea unui tribunal internațional este ceea ce va servi drept una dintre garanțiile securității pe termen lung atât a ucrainenilor, cât și a altor națiuni”.

Invazia rusă în Ucraina ar avea în mod inevitabil consecințe juridice pentru toți cei care au planificat-o, au aprobat-o și au implementat-o, a afirmat președintele Ucrainei, care a subliniat că ar trebui anchetați și “conducerea politică și militară a statului terorist” (Federația Rusă, n. red.).

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, este deja pregătit să investigheze situația din Ucraina. Anchetele se pot referi la crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Totuși, în prezent, CPI nu poate lua măsuri împotriva conducerii ruse, inclusiv contra președintelui Vladimir Putin, întrucât nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părți semnatare ale Statutului de la Roma, care constituie baza juridică a CPI.

Acesta este și motivul pentru care Zelenski a cerut, la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU din septembrie anul trecut, înființarea unui tribunal special.

Rolul CPI este de a furniza justiție efectivă pentru ucraineni și “nu de a obține o serie de aplauze printr-o magie”, a spus Khan.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova pretinde că desfășoară o “operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

Kievul a anunțat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Lasă un comentariu