Vizită la nivel înalt în județul Mureș cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operații Speciale - Ne mândrim că Târgu Mureșul găzduiește elitele Armatei Române

Distribuie pe:

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea, în Târgu Mureș, a Batalionului 1 Forțe Speciale, prima structură de operații speciale din țară, ieri, în Piața Victoriei a avut loc ceremonia militară dedicată acestei sărbători. La manifestare au fost prezenți, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr și ministrul de interne, Lucian Bode. Înalții oficiali prezenți ieri în județul nostru au vizitat “Institutul Inimii”, companiile IRUM și Mirdatod din Reghin și s-au întâlnit cu reprezentanții Azomureș.

Evenimentul militar din Târgu Mureș a fost organizat de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Nicolae Ciucă a vizitat Institutul Inimii”, care va beneficia de ce mai mare investiție în sănătate din județul Mureș din 1983 încoace

Programul premierului Nicolae Ciucă în județul Mureș a început la ora 10.00 cu o vizită la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT) - “Institutul inimii” cum îl cunoaștem cu toții. Managerul IUBCvT, Maria Ciorba a declarat pentru Agerpres, la finalul vizitei că “am prezentat domnului prim-ministru Ciucă și domnului Ciolacu, precum și restului delegației, activitatea noastră de cel mai înalt nivel calitativ, profesional și am demonstrat că spațiul cumva ne încorsetează. Această necesitate ne-a împins din spate să luptăm foarte tare și să depunem acest proiect pe PNRR, să ne facem temele foarte bine și să ajungem pe primul loc între spitalele publice care vor fi finanțate prin PNRR”.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a arătat că această vizită a demonstrat că “sănătatea este foarte importantă pentru cei care ne guvernează” și că motivul vizitei este faptul că din cele 27 de obiective din sănătate care urmează să fie finanțate prin PNRR, IUBCvT Târgu Mureș a avut primul punctaj, obținând o finanțare de aproape 105 milioane de euro. Este vorba de cea mai mare investiție din sistemul medical mureșean după construirea, în anii '80 a spitalului de urgență. Noul Institut al Inimii din Târgu Mureș, amplasat în imediata apropiere a Spitalului Clinic Județean de Urgență (str. Ghe. Marinescu 50) va crește cu 50% numărul de proceduri și, în același timp, va asigura condiții de tratament și cazare demne de secolul 21.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat că “zeci de mii de copii și oameni de toate vârstele au primit o nouă șansă la viață de la echipa medicală a Institutului Inimii din Târgu Mureș. Anual, această echipă a excelenței realizează 1.000 de intervenții chirurgicale cardiovasculare, dintre care peste 250 la copii, 4.000 de proceduri de cardiologie intervențională, peste 6000 de pacienți adulți și copii tratați și externați. Progresul activității medicale din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș este impresionant” El a mai spus că “am vizitat astăzi această unitate medicală de elită pentru a transmite mesajul ferm de susținere guvernamentală al extinderii Institutului Inimii. Am aprobat recent în guvern construirea unui nou Centru Chirurgical Cardiovascular al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant. Felicit echipa medicală și managerială a Institutului, îi doresc succes mai departe în misiunea salvării vieții oamenilor! Apreciez efortul autorităților locale și le încurajez să susțină în continuare această unitate medicală de elită!”

Soluții pentru situația Azomureș?

La ora 11.15, Nicolae Ciucă a participat la Instituția Prefectului la discuții cu managerul general al Azomureș, Josh Zacharias. La finalul întâlnirii purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a declarat pentru cotidianul nostru că au avut loc o serie de discuții referitoare la situația Azomureș nedorind să ofere mai multe amânunte. El a reiterat însă faptul că se așteaptă o așezare a pieței atât în ceea ce privește prețul gazului natural cât și a prețului îngrășămintelor chimice, preț care a scăzut în ultima perioadă datorită producătorilor din afara Uniunii Europene care au la dispoziție gaze naturale la prețuri foarte mici.

În legătură cu poziția premierului privind situația de la Azomureș vom reveni în numărul nostru de mânie, conferința de presă susținută de Nicolae Ciucă având loc la ora închiderii ediției acestui număr al ziarului nostru.

Ciucă: Activitatea Forțelor pentru Operații Speciale este recunoscută la nivel intern și internațional și constituie o emblemă de marcă a Armatei Române”

De la ora 12.00, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul apărării Angel Tîlvăr și ministrul de interne Lucian Bode, prim-ministrul a fost prezent în Piața Victoriei din Târgu Mureș, unde a avut loc ceremonia militară și religioasă dedicată împlinirii a 20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) la Târgu Mureș.

Cu această ocazie au fost conferite distincții structurii militare FOS, personalului militar și civil precum și unor militari în rezervă.

Momentul a fost urmat de discursul generalului maior Dacian Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului FOS. “Plini de entuziasm am pornit acum 20 de ani când prima unitate de FOS a luat ființă - Batalionul 1 Forțe Speciale, astăzi Batalionul 51 Forțe pentru Operații Speciale. Eram atunci o mâna de oameni, cercetași în adâncimea dispozitivului inamicului sau parașutiști veniți din toate colțurile țării”, a spus comandatul FOS. El a evocat și memoria celor șase luptători din cadrul FOS care și-au pierdut viața în Afganistan, precum și acelor 11 militari care și-au pierdut viața în timpul antrenamentelor deosebit de dificile din țară sau a celor 19 răniți în teatrele de operații.

Au urmat discursurile ministrului apărării, președintelui Camerei Deputaților și prim-ministrului. Nicolae Ciucă a declarat de la pupitrul instalat în Piața Trandafirilor că “astăzi avem această componentă cu care toții ne mândrim. În Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, în cadrul unor operații conduse de NATO sau a altor coaliții de forțe, în Africa, Asia și Marea Mediterană, militarii Forțelor pentru Operații Speciale au demonstrat că sunt în măsură să execute, la cele mai înalte standarde, toate misiunile primite. Activitatea Forțelor pentru Operații Speciale este recunoscută la nivel intern și internațional și constituie o emblemă de marcă a Armatei Române. Profesionalismul luptătorilor de elită a fost recompensat în peste 1.000 de medalii, ordine, decorații și certificate de apreciere, atât naționale cât și internaționale, primite de militarii care au luptat în Afganistan sau în alte teatre de operații”. Premierul a arătat că această zi constituie și o zi de comemorare a celor care și-au pierdut viața în teatrele de operații. În discursul său, șeful Guvernului a subliniat că prin înființarea acestei structuri, România a reușit să își construiască o forță de elită, recunoscută în rândul partenerilor.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din aproximativ 400 de militari aparținând tuturor unităților din subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și aproximativ 30 de mijloace tehnice. În cadrul ceremoniei un moment special l-a constituit parașutarea drapelelor României, NATO și al Forțelor pentru Operații Speciale.

După ceremonia militară Nicolae Ciucă s-a deplasat în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, unde a vizitat expoziția de tehnică și echipamente specifice Forțelor pentru Operații Speciale manifestare organizată în colaborare cu industria națională și internațională de apărare. Un număr de aproximativ 50 de companii din România și din străinătate au prezentat tehnică și echipamente de ultimă generație.

Vizită în Reghin la două întreprinderi emblematice pentru județul Mureș și România, IRUM și Mirdatod

Din Târgu Mureș, Nicolae Ciucă s-a deplasat la Reghin, unde a vizitat două obiective economice simbol pentru județul Mureș dar și pentru România. Este vorba despre IRUM SA, producător de tractoare agricole și forestiere (singurul din România), încărcătoare frontale, funiculare și trolii, precum și de piese de schimb și despre fabrica de lactate Mirdatod Prod SRL care produce celebra “Telemea de Ibănești”, făcută după o rețetă străveche de pe Valea Gurghiului, care urmează să fie certificată la nivel mondial după ce, în anul 2016, a fost primul produs lactat din România protejat la nivel european, fiind înregistrat în Registrul Denumirilor de Origine Protejate (DOP) și al Indicațiilor Geografice Protejate (IGP).

De la Reghin, premierul a revenit în Târgu Mureș, unde de la ora 18.00 a susținut o conferință de presă la sediul Instituției Prefectului. Pentru că aceasta era în desfășurare la ora închiderii ediției vom reveni cu amănunte în ziarul nostru de mâine.

Dragoș Bardoși

Redacția “Cuvântul liber” le dorește militarilor din cadrul FOS și familiilor lor multă sănătate și La mulți ani!

Lasă un comentariu