VINERI - ziua a 5-a din POSTUL MARE

Distribuie pe:

Motto: “Dacă vom da săracilor din hrana noastră, și Dumnezeu ne va da nouă hrana raiului; iar dacă vom face noi milă îngăduitorilor lui Dumnezeu, și noi vom fi miluiți înaintea lui Dumnezeu, care se va îmblânzi pentru noi la judecata cea înfricoșătoare și de vom măsura săracilor cu măsura cea dreaptă, așa va mărturisi Dumnezeu nouă, la a doua venire a Lui, cu măsura dreptății. Cel ce va proslăvi pe Dumnezeu, și Dumnezeu va proslăvi pe dânsul și aici și în împărăția cerului.; iar cel ce nu proslăvește pe Dumnezei, ci-și va proslăvi puterea și înțelepciunea sa, acela de Dumnezeu nu va fi proslăvit” (Neagoe Basarab, 1459-1521).

1. Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul.

2. Orice mlădiță care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; și orice mlădiță care aduce roadă, El o curățește ca mai multă roadă să aducă.

3. Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus.

4. Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți

în Mine.

5. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne în Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic.

6. Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard.

7. Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și vi se va da vouă.

8. Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceți roadă multă și să vă faceți ucenici ai Lui.

9. Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, așa v-am iubit și eu pe voi: rămâneți întru iubirea Mea.

10. Dacă păziți poruncile Mele, veți rămâne întru iubirea Mea, după cum și Eu am păzit poruncile Tatălui Meu și rămân întru iubirea Lui.

11. Acestea vi le-am spus ca bucuria Mea să fie între voi și ca bucuria voastră să fie deplină.

12. Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu.

13. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi.

14 Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc (Evanghelia de la Ioan, cap. 15, vers. 1-14).

***

* “Sărăcia a intrat în casa oii și a vrut să stea jos. Vru să se așeze în colțul drept al casei, dar acolo dădu peste mielul oii. Dădu repede să se așeze în colțul stâng, dar acolo se află găleata cu lapte. Vru atunci să meargă spre al treilea colț, dar și acolo se făcea brânza și se alegea untul. De data aceasta, SĂRĂCIA vru să se așeze în al patrulea colț, dar și acolo dădu peste lâna oii, care aștepta să fie lucrată. Așa că SĂRĂCIA, neavând unde să se așeze, fugi rușinată dintr-o casă atât de harnică și îmbelșugată”.

P.S. “Dacă bogatul are duh de sărăcie întru cele pe care el le stăpânește simțindu-se numai un administrator al lor, folosindu-se spre binele tuturor și dacă săracul are duh de îmbogățire în cele plăcute lui Dumnezeu, căutând a crește necontenit în el, atunci amândoi vor intra în împărăția lui Dumnezeu, bogatul fie el cât de bogat și săracul fie el cât de sărac. Deci nu sărăcia sau bogăția te va duce în Rai sau iad, ci felul în care trăiești sărăcia sau bogăția. Așadar, iubiții mei, pentru a dobândi împărăția lui Dumnezeu, trebuie să fim săraci în fapte rele ( să nu facem cele rele) și bogați în fapte bune (să facem cele bune)”.

Cu dragoste creștinească, părintele ILIE

Lasă un comentariu