Ministrul Muncii spune că vor fi recalculate toate pensiile speciale care depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activității

Distribuie pe:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depășește venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate.

“Spus așa, tăiate, e așa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activității. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarant, la România Tv, Marius Budăi.

Ministrul a precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foști magistrați.

Potrivit ministrului, pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiția ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.

Întrebat dacă există o modalitate concretă privind modul de recalculare a acestor pensii, Budăi a spus: “Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.

Budăi a reafirmat că un astfel de proiect nu va fi adoptat prin Ordonanță de Urgență, ci prin dezbatere parlamentară.

Întrebat dacă se va ajunge la impozitarea pensiilor, ministrul a precizat că există “o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanțe și de acolo să vină propunerile și soluția, și așa vom face”.

Lasă un comentariu