Durata concediului de acomodare cu copilul adoptat a fost dublată!

Distribuie pe:

Cu 251 de voturi pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat, în ședința din 28 februarie 2023, proiectul de modificare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, majorând de la un an la doi ani durata concediului de acomodare de care beneficiază persoanele care adoptă un copil.

Odată cu concediul de acomodare, cei ce adoptă un copil primesc și o indemnizație lunară, valoarea acesteia fiind de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Indemnizația lunară nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, în timp ce cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

“Prin dublarea duratei concediului de acomodare se va elimina o diferență de tratament între părinții naturali, care beneficiază de un concediu de creștere a copilului de doi ani, și cei adoptivi, care, în prezent, beneficiază de un concediu de acomodare de doar un an.

Având în vedere faptul că respectarea principiului egalității se verifică, atât prin raportare la diferență, cât și la discriminare și comparând legea care stabilește durata maximă a concediului de acomodare a copilului adoptat cu legea care stabilește durata concediului de creștere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor), se constată faptul că în timp ce nașterea unui copil asumat și însușit de familie dă naștere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinți, adoptarea unui copil dă naștere unui concediu de acomodare de doar maximum un an.

Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalității cetățenilor în fața legii (și, implicit, egalitatea copiilor în fața legii), să crească și durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcție de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul nașterii ori cel al adopției) și nici în funcție de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul nașterii ori prin procesul adopției)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului adoptat.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu