Proiect privind plata asistenților persoanelor cu handicap

Distribuie pe:

Asistenții persoanelor cu handicap ar putea fi plătiți integral de la bugetul de stat, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit proiectului, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale. În prezent, sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat.

Prin asistent personal profesionist se înțelege, potrivit legislației în vigoare, persoana fizică atestată care asigură la domiciliul său îngrijirea și protecția adultului cu handicap grav sau accentuat, aflat în condițiile precizate de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată, inițiatorii propunerii fiind grupul parlamentar al PNL și doi senatori de la UDMR. (Agerpres)

Lasă un comentariu