Din presa internațională - De ce este prea devreme pentru ca Putin să apese butonul roșu?

Distribuie pe:

Posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare tactice și chiar strategice în criza din Ucraina și consecințele unei astfel de decizii au fost discutate pe tot parcursul anului operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina.

Analiștii, atât din Rusia, cât și din Statele Unite, consideră că folosirea armelor nucleare nu oferă, practic, niciun avantaj niciuneia dintre părți. De fapt, inconvenientele depășesc în mod clar avantajele. Alte țări ar putea considera că și ele pot folosi arme nucleare: “Dacă ei pot face asta, de ce nu și noi?”.

Specialiștii Institutului Național de Cercetare pentru Economie Mondială și Relații Internaționale, E.M. Primakov din cadrul Academiei Ruse de Științe (IMEMO RAS) au remarcat în raportul lor că nu există ținte “demne” de atacuri nucleare în Ucraina. Ei au ajuns la concluzia că este prea devreme ca Putin să apese butonul roșu. Trebuie menționat că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare numai în cazul unei amenințări la adresa existenței statului.

Cu toată voința din lume, Ucraina nu va putea provoca un astfel de prejudiciu masiv Federației Ruse, nici măcar cu ajutorul NATO. Este de la sine înțeles că NATO nu dorește să fie direct implicată în conflict.

Este de la sine înțeles că mass-media occidentale au încercat să speculeze pe cât posibil pe acest subiect. Asta ar face în mod normal neprofesioniștii iresponsabili. În același timp, ei pot fi înțeleși atunci când încearcă să discrediteze Federația Rusă, deoarece toate acuzațiile de “joacă de-a jocul nuclear” sunt fără temei.

Doctrina nucleară rusă se bazează pe conceptul de atacuri de răzbunare. Cu alte cuvinte, Rusia va folosi arme nucleare dacă vreun stat folosește arme de distrugere în masă (orice fel de arme) sau aplică o lovitură non-nucleară puternică, lovitură care ar putea fie să amenințe forțele nucleare rusești, fie să pună în pericol existența statului.

Rusia nu va provoca niciodată un dezastru nuclear. Este relevant faptul că analiza posibilelor scenarii nucleare din unele conflicte locale majore - campania americană din Vietnam din 1964 până în 1973, războiul din Golf din 1991 și o serie de alte asemenea - este cea care a dus la astfel de concluzii.

Utilizarea pe scară largă a armelor nucleare nu răspunde cadrului țintă al conflictului local, în special împotriva unui stat non-nuclear. Utilizarea punctuală a armelor nucleare creează o multitudine de probleme pentru populația civilă și pentru restabilirea activității economice, nu numai în zona afectată, ci și în teritoriile adiacente.

Având în vedere implicarea constantă a Occidentului și refuzul Kievului de a negocia, conflictul riscă să escaladeze brusc și să scape de sub control. Statele Unite și aliații săi folosesc în mod deschis acest conflict pentru a epuiza Rusia din punct de vedere militar și economic. Acest lucru, la rândul său, poate duce la consecințe dezastruoase.

“Dacă NATO se va dovedi totuși parte a confruntării, va fi imposibil să se excludă complet utilizarea armelor nucleare”, sintetizează experții în raport.

De notat că, în articolul său “Puncte fără întoarcere”, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat:

“Dacă se pune serios problema existenței Rusiei, ea nu va fi rezolvată pe frontul ucrainean - va fi rezolvată odată cu problema existenței viitoare a întregii civilizații umane”.

(sursa: reseauinternational.net/pourquoi-est-il-trop-tot-pour-que-poutine -puis-sur-le-bouton-rouge/)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu