Dosarul nuclear iranian: Stocurile de uraniu îmbogățit depășesc de 18 ori limita autorizată

Distribuie pe:

Iranul a continuat să crească în ultimele luni stocul de uraniu îmbogățit, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), al cărei director Rafael Grossi este așteptat la Teheran la sfârșitul săptămânii, relatează AFP. Stocurile au ajuns la 12 februarie la 3.760,8 kg (față de 3.673,7 kg în octombrie), de peste 18 ori limita autorizată prin acordul internațional din 2015, potrivit unui text consultat de AFP, cu câteva zile înainte de Consiliul guvernatorilor al agenției ONU.

AIEA a confirmat că a detectat în Iran particule de uraniu îmbogățit la 83,7% , chiar sub nivelul de 90% necesar pentru producerea unei bombe atomice, potrivit unui raportului.

Aceste indicii au fost descoperite în urma recoltării de eșantioane în ianuarie în uzina subterană Fordo, a precizat organismul ONU, care confirmă astfel informații din surse diplomatice.

AIEA a cerut “clarificări” și “discuțiile sunt încă în desfășurare” pentru a determina originea acestor particule, se arată în documentul citat.

Iranul, care neagă că intenționează să achiziționeze armă atomică, a raportat, la rândul său, “fluctuații involuntare” în timpul procesului de îmbogățire, într-o scrisoare adresată AIEA.

Săptămâna trecută, Teheranul a susținut “că nu a făcut nicio încercare de îmbogățire peste 60%”.

“Prezența particulelor în proporție de peste 60% nu înseamnă că există o îmbogățire (de uraniu) de peste 60%”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene pentru energie nucleară, Behrouz Kamalvandi.

Aceste informații survin în momentul în care negocierile pentru relansarea acordului încheiat în 2015 pentru limitarea activităților atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale au stagnat. (Agerpres)

Lasă un comentariu