Azomureș, Mirdatod și IRUM, obiective economice mureșene de importanță națională aflate în atenția Guvernului

Distribuie pe:

Joi seară, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolcau au susținut în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș o conferință de presă comună în urma vizitei efectuate în Târgu Mureș. Așa cum am promis, revenim cu amănunte privind discuțiile avute cu reprezentanții Azomureș și a vizitei efectuate în Reghin la IRUM și Mirdatod. “Ceea ce am văzut astăzi în județul Mureș - modul în care inițiativa privată dezvoltă linii de producție și procesare conexe sectorului agricol, cum sunt fabrica de produse lactate Mirdatod, din Ibănești, combinatul de îngrășăminte agricole Azomureș din Târgu Mureș și noile tractoare românești produse la Reghin - înseamnă locuri de muncă în plan local, dar și perspective concrete de dezvoltare pentru agricultura românească”, a transmis premierul prin cnalale oficiale de comunicare ale Guvernului României.

Un eventual ajutor de stat pentru Azomureș trebuie aprobat de Comisia Europeană

Înainte de ceremonialul militar dedicat împlinirii a 20 de ani de la înființarea Forețlor pentru Operații Speciale la Târgu Mureș, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au participat la o întâlnire cu managerul general al Azomureș, Josh Zacharias. Premierul a oferit detalii privind discuțiile purtate în cadrul conferinței de presă. “Am vrut să aflăm de ce în momentul de față nu au pornit producția (Azomureș - n.r.), este clar că discuțiile sunt legate de competitivitatea produselor, care este strâns dependentă de prețul gazelor. Am promis că în funcție de discuțiile tehnice pe care vom continua să le avem atât cu dumnealor, cât și cu producătorii de gaz din țara noastră - pentru că nu putem să luăm o măsură unilateral doar pentru un producător -, trebuie să vedem cum facem în așa fel încât decizia pe care o vom lua să fie aplicată pentru toți marii consumatori, atât de gaz, cât și de energie”, a afirmat Ciucă. El a mai spus că acordarea unor ajutoare de stat necesită aprobarea Comisiei Europene și tocmai de aceea nu a putu oferi conducerii Azomureș o soluție.

“Am avut astăzi o discuție mai detaliată, în continuarea celor pe care le-am avut până acum cu ministerele care au legătură directă cu activitatea noastră. Un dialog care va continua și care are ca obiectiv reluarea producției de îngrășăminte pentru agricultura românească”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior.

Azomureș și-a închis producția în cursul anului trecut din cauza prețului mare al gazelor naturale. Între timp, deși prețul gazului a scăzut, a scăzut și prețul îngrășămintelor. Aceasta din cauza producătorilor din afara UE, mai ales a celor din Orientul Apropiat, care au prețuri mult mai mici la gaz decât cele de pe piața europeană, reglementată aberant prin liberalizare. Azomureș, poate produce peste 1,6 milioane de tone de îngrășăminte. Peste 70% din producție era destinată pieței interne.

IRUM și Mirdatod, două firme mureșene care aduc prestigiu României

În cursul după-amiezii de joi, cei doi demnitari s-au deplasat la Reghin unde au vizitat fabrica de lactate Mirdatod Prod și compania IRUM, singura producătoare de utilaje agricole și forestiere din România.

“Fabrica de Lactate Mirdatod Prod SRL, aflată la poalele Munților Gurghiu, pe care am vizitat-o astăzi, este un bun exemplu de inițiativă antreprenorială românească ce a crescut de la an la an datorită investițiilor și calității produselor pe care le realizează. Sortimentele de Ibănești, atestate drept «Produse Montane», respectiv Denumire de Origine Protejată la nivel european, sunt cunoscute și apreciate de consumatorii din România, dar și din Germania, Spania, Elveția, Luxembourg și SUA. Fabrica de lactate din județul Mureș pune în valoare potențialul agricol extraordinar al țării noastre și se raliază preocupărilor Guvernului legate de procesarea în țară a unui procent cât mai mare din producția agricolă, pentru a oferi siguranță alimentară românilor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Referitor la IRUM, prim-ministrul al declarat că “mă bucur să constat cum o industrie cu tradiție în România, cea a utilajelor folosite în agricultură, este susținută și adaptată cu profesionalism la cerințele tehnologice actuale de către singura fabrică de tractoare românească, IRUM S.A. din Reghin, pe care am avut ocazia să o vizitez astăzi. Investițiile care am văzut că s-au făcut după privatizare, inclusiv cu sprijin guvernamental și prin înființarea unui centru propriu de cercetare și dezvoltare a utilajelor agricole și forestiere, stau la baza profilului dinamic al producției companiei, care în ultimii ani și-a adăugat în portofoliu tipuri noi de utilaje produse, între care și noua gamă de tractoare de concepție românească, pe lângă utilajele pentru industria forestieră. Fabrica de la Reghin este între beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru susținerea investițiilor cu impact major în economie, cu un proiect în valoare de aproape 20 de milioane de lei pentru extinderea capacității de producție”.

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat că “Am fost la două fabrici românești sută la sută (...). Prima fabrică de lactate, condusă de către doi frați, care procesează peste 100.000 de litri de lapte pe zi. Cu adevărat impresionant faptul că folosesc materie primă numai din zona dvs. și au deschidere în toată țara și, mai nou, au început să și exporte. Și am fost și la singurul tractor românesc salvat (...) Cu adevărat impresionant, două companii românești, una pornită de la zero, una salvată din industria românească dinainte de 1989 și cred că vor avea nevoie de ajutorul nostru și de programele noastre de susținere și mă bucur că împreună cu dl. prim-ministru am înțeles exact în teren nevoile și unde noi, vremelnic reprezentanți ai statului român, va trebui în viitor să intervenim”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu