Roviniete mai scumpe cu până la 69%. Noul plan tarifar va duce la noi creșteri de prețuri

Distribuie pe:

Rovinieta ar putea deveni mai scumpă pentru toți șoferii cu un procent între 39 și 66%.

Ministerul Transporturilor lucrează la schimbarea planului tarifar, iar transportatorii sunt nemulțumiți de ceea ce au văzut până acum și avertizează că serviciile s-ar putea scumpi în viitor pe măsură.

Pentru mașinile cu masa mai mică de 3,5 tone, rovinieta actuală ar urma să fie înlocuită cu o rovinietă în funcție de norma de poluare, în timp ce pentru autovehiculele cu masă de peste 3,5 tone, taxa va fi calculată pe un algoritm ce ia în considerare atât norma de poluare, cât și distanța, informează Știrile TVR.

Noul plan tarifar ar urma să se aplice din 2026, măsura fiind asumată de România în PNRR.

Potrivit simulărilor făcute, dacă dețineți o mașină cu Euro 6, pentru care acum plătiți o taxă de 28 de euro, peste 3 ani suma va crește cu peste 40%, la aproape 39 de euro pe an.

În cazul autovehiculelor de transport, un TIR cu Euro 6 plătește în prezent o taxă de 1.200 de euro pe an, dar în 2026 rovinieta va costa până la 7.050 de euro pe an.

Transportatorii spun că multe firme nu vor putea suporta costurile fără să crească prețurile serviciilor, ceea ce, în final, va ajunge să fie suportat de fiecare dintre noi, la raft.

Lasă un comentariu