Rușii din Moldova continuă să agite apele! Protest al comuniștilor și socialiștilor în Chișinău „în apărarea limbii moldovenești”

Distribuie pe:

Simpatizanți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au organizat luni o acțiune de protest în fața Curții Constituționale de la Chișinău „în apărarea limbii moldovenești”, nefiind de acord cu proiectul de lege adoptat săptămâna trecută în prima lectură de parlament care prevede că sintagma „limba română” o va înlocui pe cea de „limbă moldovenească” în întreaga legislație a Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, informează Radio Moldova și Știri.md.

Mulțimea adunată a scandat „Noi suntem moldoveni!”, „Noi vorbim moldovenește!”, „Moldova, moldoveni, moldovenesc!” și „Respectați Constituția!”, conform media citate.

„Cineva atentează la ceva ce este sfânt pentru fiecare moldovean din țara asta. Ei încearcă să ne vâre pe gât altceva decât este în Constituție”, și-a exprimat nemulțumirea socialistul Vasile Bolea în legătură cu faptul că în toate actele oficiale din Republica Moldova sintagma „limba maternă”, „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”, așa cum prevede noul proiect de lege votat deja în prima lectură.

„Nu știu cui îi trebuie toate manipulările acestea cu limba, noi suntem moldoveni”, a adăugat și liderul comunist Vladimir Voronin, fost președinte al republicii.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că schimbarea limbii în Constituție, dar și în alte acte, se face prin referendum și nu pri n aprobarea unei legi organice.

„Oamenilor le aparține suveranitatea, simplu de tot. Nu poate un grup de deputați, chiar și dacă sunt deputați majoritari, nu pot decide în locul întregului popor și nu pot modifica Constituția așa cum este pe placul lor. Dacă există dorință de a modifica Constituția trebuie de întrebat cetățenii la un referendum și acest vot trebuie să fie confirmat în Parlamentul Republicii Moldova de două treimi din deputați. Asta este legea și legea trebuie respectată întocmai”, a declarat Batrîncea.

În replică, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că instanța supremă și-a expus deja poziția în 2013 referitor la limba vorbită în Republica Moldova. Atunci, printr-o hotărâre, Curtea Constituțională a decis că limba oficială este limba  română și nu cea moldovenească.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că „socialiștii au găsit încă un instrument de a ne dezbina și destabiliza situația în țară - limba pe care o vorbim”. Potrivit acesteia, proiectul privind limba română este unul mult așteptat de societatea noastră, iar majoritatea parlamentară va vota ferm acest proiect și în a doua lectură.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” urmează să înlocuiască „limba moldovenească”. Astfel vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură pe 2 martie. Parlamentarii mai propun să fie considerată ca desuet aliniatul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Documentul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numească „Limba română”, conform Radio Moldova. (Agerpres)

Lasă un comentariu