Militarii ucraineni din Bahmut recunosc că șansele de supraviețuire sunt de 30/70

Distribuie pe:

Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut (estul Ucrainei), în prezent epicentrul luptelor cu forțele ruse, trebuie să facă față unor valuri neîncetate de bombardamente și de atacuri ce vin de cealaltă parte a frontului, relatează luni agenția de presă EFE, citând publicația ucraineană Kyiv Independent, care publică un reportaj din acest oraș-simbol pe baza mărturiilor făcute de peste 10 soldați ucraineni.

Militarii ucraineni citați descriu frontul drept o „mașină de tocat carne” din cauza numărului mare de victime de ambele părți.

Batalioane slab instruite și pregătite au fost aruncate în prima linie „să se descurce cât de bine vor putea”, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce privește artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informații tactice, au declarat infanteriști ucraineni pentru Kyiv Independent.

„Nu am primit niciun sprijin”, afirmă un soldat cu numele Serhii, care a luptat pe frontul din Bahmut. Alții spun că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei și transportoare blindate de trupe ale inamicului atacă frecvent pozițiile ucrainene timp de ore sau zile fără ca armele grele ucrainene să le poată opri.

Conform presei ucrainene, unii dintre aceștia s-au plâns de lipsă de coordonare și de cunoaștere a situației pe linia frontului din partea înalților responsabili militari, recunoscând că se resimte lipsa acută de muniție. Unii dintre ei spun că sunt nevoiți să folosească arme care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dronele, care ar trebui să furnizeze informații esențiale de recunoaștere, sunt și ele puține și se pierd în proporții foarte mari în unele zone de pe câmpul de luptă, au declarat soldații pentru publicația citată. Toate acestea duc la un număr teribil de mare de morți și răniți. „Batalionul nostru a sosit la jumătatea lunii decembrie, între celelalte plutoane eram 500”, spune Boris, un medic militar din regiunea Odesa, care luptă în zona Bahmut. „Luna trecută, nu mai eram decât 150 de oameni”, se confesează el ziariștilor de la Kyiv Independent.

„Când mergi pe poziție nu există nici măcar o șansă de 50/50 că vei ieși de acolo (în viață)”, susține un alt soldat. Șansele sunt „mai degrabă de 30/70”, afirmă el. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut situația dificilă a armatei sale la Bahmut, un bastion al cărui control le-ar permite rușilor stabilirea unui coridor sigur în estul Ucrainei pentru transferul de soldați și armament.

De partea rusă a frontului se află mercenarii grupului paramilitar Wagner, care are legături cu Kremlinul, care și-au îngroșat rândurile cu sute de pușcăriași racolați din închisorile din Rusia. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele ucrainene s-ar putea retrage de pe pozițiile lor de pe malul de est al râului Bahmutka, având în vedere imaginile recente de geolocalizare a distrugerii unui pod de cale ferată peste un râu în nord-estul orașului Bahmut, notează luni Ukrainska Pravda.

Mercenarii Wagner au continuat să avanseze în partea de nord-est a Bahmut și, la 5 martie, au avansat în direcția gării feroviare Stupka. Potrivit unui militar ucrainean, citat de ISW, forțele ruse nu traversaseră sâmbătă râul Bahmutka în zona centrală a orașului, dar bloggerii militari ruși susțin că cei de la Wagner au împins pozițiile ucrainene spre centrul Bahmut. Încă nu este clar dacă forțele ucrainene intenționează să-și mențină pozițiile pe malul drept al râului Bahmutka, indică ISW în actualizarea sa zilnică. (Agerpres)

Lasă un comentariu