Scad prețurile la alimente! Deocamdată, în Franța...

Distribuie pe:

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat luni, 6 martie 2023, că retailerii au fost de acord să ofere cel mai mic preț posibil la produsele alimentare de bază, pentru a ajuta gospodăriile să facă față inflației accelerate.

“Marjele de profit ale lanțurilor de supermarketuri vor suferi un impact de câteva sute de milioane de euro prin oferirea de produse la prețuri reduse cu prilejul unui trimestru antiinflație, până în luna iunie. Produsele care vor beneficia de reducere vor fi alese în mod liber de distribuitori și vor putea varia de la o regiune la alta, însă vor putea fi identificate grație unui logo care include tricolorul și sloganul trimestru antiinflație.

Acesta este un acord puternic care va fi vizibil și îi va proteja pe cetățenii noștri. Lupta cu inflația este treaba tuturor”, a spus ministrul Le Maire la o conferință de presă, citată de capital.ro.

Directorul general de la Carrefour SA, Alexandre Bompard, unul din directorii de lanțuri de supermarketuri care a participat la conferința de presă, le-a spus jurnaliștilor că reducerile de prețuri vor fi decise de fiecare lanț în parte și vor viza în principal produsele de tip marcă proprie, pentru care există cea mai mare marjă de manevră.

“Măsurile adoptate de diferiți retaileri sunt, prin natura lor, diferite pentru că există principiul libertății pentru ca retailerii să poată să ofere cele mai eficiente promoții pentru clienții lor”, a spus Bompard.

În țara vecină Spania, în pofida reducerii cotei de TVA la o serie de produse alimentate în luna ianuarie, premierul Pedro Sanchez este presat să facă mai mult în contextul în care inflația la alimente a trecut de 15%.

În schimb, Bruno Le Maire a respins varianta reducerii cotei de TVA în Franța, o măsură care în opinia sa ar fi mult prea costisitoare pentru finanțele publice și ineficientă în diminuarea prețurilor.

Atunci când inițiativa antiinflație va expira, Guvernul francez va cere retailerilor să renegocieze prețurile cu angrosiști pentru a ține cont de recentele scăderi ale indicelui prețurilor de consum. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu