Noi sărbători legale în 6 și 7 ianuarie

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni s-a publicat în Monitorul oficial partea I nr. 186 Legea nr. 52 din 3 martie 2023 pentru completarea alin. 1 al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin care zilele de 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza și 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul au devenit zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Prin intermediul unui Comunicat de presă al Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Patriarhia Română a luat act cu bucurie și salută declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie drept sărbători legale în care nu se lucrează. Acordarea acestor zile libere reprezintă o facilitate pentru credincioșii care doresc să participe la slujbele speciale de Bobotează și Sf. Ioan. Totodată, este subliniată și semnificația inițiativei pentru ortodocșii care țin calendarul nerevizuit și serbează în 7 ianuarie Nașterea Domnului.

“Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului (6 ianuarie) se numără între cele mai importante sărbători religioase, alături de Învierea Domnului (sărbătoare cu dată schimbătoare), de Nașterea Domnului (25 decembrie), dar și de alte praznice numite, în practica și tradiția creștină ortodoxă, împărătești, datorită însemnătății lor în cadrul istoriei mântuirii. Sărbătoarea Botezului Domnului este cinstită, la aceeași dată (6 ianuarie), și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, deci în total beneficiază de această sărbătoare legală în care nu se lucrează aproape 95% din populația României. (B.V.)

Lasă un comentariu