Târgu Mureș: Festivalul Internațional de Folclor “Lasă primăvara în casă”

Distribuie pe:

Ieri, cu începere de la ora 12.00, la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” au avut loc spectacolele folclorice din cadrul celei de a VI a ediția a Festivalului Internațional de Folclor “Lasă primăvara în casă”, inițiat de Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” Târgu Mureș, prin implicarea directoarei Antoaneta Maria Rauca. Casa de Cultură “Mihai Eminescu” a găzduit și o expoziție cu lucrări ale elevilor, precum și obiecte tradiționale din zonele și țările de unde provin participanții.

“Festivalul se adresează elevilor care, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, descoperă, păstrează și transmit mai departe tradițiile, portul popular, dansurile și meșteșugurile populare specifice zonelor/ țărilor de unde provin și pe care le reprezintă”, se arată într-un comunicat al UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș, care, marți, 7 martie, a găzduit deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Folclor “Lasă primăvara în casă”.

La această ediție participă Liceu Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, Liceul Tehnologic Silvic “Nicolae Hucăreanu” din Brașov, Liceu Tehnologic “Vasile Netea” din Deda, Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, Școala Profesională nr. 9 din Chișinău, Școala nr. 2 din Balta, Ucraina, IES MAYORAZGO, Malaga, Spania și Suleyman Demirel Anadolu Lisesi, Ankara, Turcia.

Manifestarea continuă și astăzi la “Muzeul Satului” din localitatea Deda, unde elevii vor prezenta dansuri populare din zonă sub genericul “Tradiții și continuitate pe Valea Mureșului” și o expoziție de picturi realizate și finalizate împreună cu participanții.

“Activitățile se vor încheia vineri 10 martie cu o excursie la Muzeul Astra din Sibiu. Grupul țintă a proiectului îl reprezintă 350 de elevi și cadre didactice ale școlii, elevi și cadrele didactice ale școlilor partenere”, a precizat Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” într-un comunicat de presă.

“Acest concurs a avut an de an tot mai mulți participanți, grupuri de elevi de la toate liceele tehnologice din oraș și ale unor școli din județ. În decembrie 2019, la cea de-a 5 ediție a festivalului, participă și elevi ale unor școli din Spania, Republica Moldova și Ucraina. În 2020, datorită situației pandemice existente la nivel mondial, acest festival nu s-a mai putut organiza. În acest an școlar 2022 - 2023, s-a hotărât ca acest festival să se desfășoare la început de primăvară, schimbându-și denumirea în `Lasă primăvara-n casă', urmând ca elevii participanți să prezinte tradiții și obiceiuri diferite de cele de iarnă. În acest an vor fi prezenți elevi din școli din Târgu Mureș, Deda, Brașov, precum și din Spania, Turcia, Republica Moldova și Ucraina”, spun organizatorii. (D.B.)

În foto, grupul elevilor de la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, coordonați de profesoarele Gligor Petruța și Pilcă Nicoleta, care au prezentat un fragment dintr-un obicei de nuntă de pe Valea Mureșului Superior, numit “chiuitura la găină”.

Dragoș Bardoși

1 comentariu

  1. Hasan KAYA 10 martie, 2023 at 12:03 Răspunde

    Bună ziua, sunt Hasan KAYA, poet, scriitor, cantautor din Turcia. Am aflat despre festival astăzi. Dacă ştiam de acest festival, aş participam cu muzica turca, interpretat de mine cu instrumentul meu, saz. Cu respect.

Lasă un comentariu