Structură de fortificație din secolul XV, descoperire surpriză pentru arheologii care restaurează Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighișoara

Distribuie pe:

În timpul lucrărilor de restaurare a Turnului și Bastionului Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighișoara, efectuate de către Fundația Mihai Eminescu Trust, a fost descoperit un element de fortificație ce datează dinaintea secolului al XV-lea, de când au fost ridicate actualele structuri.

“Am avut o echipă care a făcut cercetarea perimetrului, s-au găsit câteva picturi, ornamente pictate și acelea au fost curățate. Se regăsesc astfel de ornamente și la alte turnuri. Surpriza a fost, în schimb, când am avut supravegherea arheologică, pentru că era necesar să aducem utilitățile la turn, apă și curent, iar când am început să tragem acel fir de curent spre mijlocul Bastionului, echipa de arheologi a descoperit niște bucăți dintr-o fundație. Au început să cerceteze mai de aproape. Inițial, lucrarea ar urma să se finalizeze în trei săptămâni și până la urmă am avut trei luni de cercetare arheologică. Aici, în bastion s-a găsit o fundație circulară. Nu am descoperit exact ce ar putea reprezenta. Există niște supoziții că ar putea fi fundația unei barbacane. Practic, înainte să existe acel bastion să fi fost o altă construcție care să fortifice această a doua poartă de intrare în cetate. Vom pune în valoare acea fundație, pentru că e chiar interesantă”, a declarat presei managerul de proiect al Fundației Mihai Eminescu Trust din Sighișoara, Michaela Turk.

Potrivit reprezentantei Fundației Mihai Eminescu Trust, lucrările sunt finalizate în ce privește bastionul, iar turnul este de asemenea restaurat pe exterior.

“Lucrările au decurs foarte bine, am avut noroc să avem o echipă foarte bună de constructori care au experiență și în restaurare a monumentelor istorice. Am finalizat partea de bastion, tot ce înseamnă zidărie și rerostuire. Turnul este de asemenea restaurat pe exterior. Trebuie să spunem că de fapt intervenția în exterior la turn nu a fost atât de amplă, deoarece există un proiect în derulare pentru restaurarea Cetății Medievale Sighișoara unitar, prin Institutul Național al Patrimoniului. Am convenit să nu intervenim foarte mult pe fațadă”, a precizat Michaela Turk.

După restaurare, Turnul și Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighișoara vor fi transformate în spații culturale, în cadrul proiectului “Cultfort - Fortăreață de cultură urbană Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara”, urmând să fie incluse într-un program nonformal de educație cultural-artistică, cu accent pe artele vizuale, teatru, muzică, cinema, video-mapping și artă culinară.

În bastion vor fi puse în scenă o serie de piese de teatru, vor fi prezentate șase lungmetraje, șase concerte din seria “Transylvania LIVE”, expoziții foto, video-mapping și artă culinară.

Prin acest proiect, fundația urmărește dezvoltarea integrată a sectorului cultural creative din Sighișoara, prin consolidarea competențelor de planificare strategică, antreprenoriat și management cultural a 30 de profesioniști și practicanți din sectorul cultural-creativ.

“Cultfort - Fortăreață de cultură urbană” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are o durată de 24 de luni și beneficiază de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust, însumând 98.149 lei.

Turnul Măcelarilor a fost construit în a doua jumătate a secolului XV, se află pe partea vestică a zidului înconjurător, este unul dintre cele două turnuri de apărare a porții Törle, iar aici pe vremuri se făcea împărțirea turmelor în fiecare seară. (Agerpres)

Lasă un comentariu