Radio Chișinău a acordat, în ultimele două săptămâni, spații de emisie generoase subiectului reprezentat de problema identitară a populației din Republica Moldova și concepte inventate de sovietici pentru a justifica raptul teritorial și ocupația Basarabiei. Subiectele au fost discutate cu doctorul habilitat în istorie Elena Negru. Ea este Autoarea a mai multor monografii, manuale, consacrate istoriei Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM) și Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM), Elena Negru și-a prezentat recent lucrarea de doctor habilitat cu titlul “Construcția identitară în RSS Moldovenească”, o noutate pentru istoriografia de pe ambele maluri ale Prutului. Reprezintă o primă încercare de analiză a proiectului sovietic de fabricare a așa-numitei identității ,,moldovenești” pe parcursul a patru decenii și jumătate.
O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din Republica Moldova
O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din R. Moldova. Timp de 30 de ani de existență a statului independent R. Moldova, problema identitară a constituit principalul subiect de confruntare între forțele politice, iar în actual context geopolitic aceasta pune în pericol securitatea statului. Perpetuarea acestei probleme poate fi pusă pe seama lipsei de curaj sau reaua intenție a clasei politice din Rep. Moldova, susține doctorul habilitat în istorie Elena Negru, în interviul acordat pentru Radio Chișinău.
Divizarea societății și confuzia identitară, care persistă în societatea din Rep. Moldova și la peste trei de decenii de la obținerea independenței, sunt o consecință directă a zecilor de ani de propagandă și de încercarea de a construi o identitate falsă, prin limbă “moldovenească” și teoriile sovietice potrivit cărora populația din stânga Prutului ar fi de origine slavă. Un alt instrument la baza construcției “moldovenismului” a fost instigarea urii față de tot ce este românesc - românofobia, a explicat istoricul.
“Cuvântul român și toate derivatele sale nu doar că au fost interzise ci și anatemizate, atribuindu-le semnificații peiorative acești termeni erau identificați cu noțiunile de teroare, jaf, exploatare, și deceniile de propagandă, de spălare a creierilor populației majoritare au lăsat urme adânci în mentalul colectiv traumatizând conștiințele unor generații întregi. Efectele acestei îndoctrinări se resimt și astăzi când populația majoritară a Rep. Moldova nu poate să depășească această confuzie identitară, indusă artificial în perioada sovietică”, spune Negru.
Daunele produse de propaganda sovietică asupra conștiinței populației dintre Prut și Nistru nu au putut fi înlăturate din cauza lipsei de curaj sau mai degrabă rea-voința politicienilor care s-au perindat la putere după 1994, consideră istoricul Elena Negru.
“A persistat această idee că e limbă moldovenească chiar și după 1994. Savanții s-au mobilizat și au spus prin toate conferințele că nu există limbă moldovenească, că este un fals. Au adus argumente solide, științifice care nu mai pot fi combătute de nimeni. Același lucru trebuia să se facă și în ceea ce privește identitatea noastră. Să se spună foarte clar, iată cine suntem noi. Clasa politică nu a dorit. Din rea intenție. S-a perpetuat acea clasă politică, convertită în democrați, dar cu mentalitate aceea veche.
Și școala poate are unele neajunsuri în această privință. Ea tot are un rol important în formarea identității, dar în primul rând instituțiile statului”, menționează doctorul habilitat în istorie.
Problema identității naționale este o problemă de securitate gravă, mai ales în contextul geopolitic periculos actual pentru Rep. Moldova, atenționează Elena Negru.
“În caz de o primejdie, pe oameni ce-i unește, ce-i cimentează - anume acest spirit identitar care trebuie să fie puternic, altfel oamenii vor fi răzlețiți și nu vor ști în ce direcție să o ia. Atunci, însă, când este acest spirit puternic, poți face lucruri și din punct de vedere economic, cultural etc.”, punctează Elena Negru.
Promovarea unor politici care să contribuie la dezvoltarea sentimentului identitar și a adevărului istoric, acela că românii reprezentă 80 la sută din populație, reglementarea relațiilor cu minoritățile naționale în baza acestui adevăr, sunt principalele acțiuni care în opinia istoricului Elena Negru ar trebui întreprinse la nivel guvernamental, pentru a remedia consecințele politicilor sovietice de dezbinare.
Doctorul habilitat în istorie, Elena Negru: Identitatea și limba “moldovenească” sunt concepte inventate de sovietici pentru a justifica raptul territorial și ocupația Basarabiei
Identitatea moldovenească a fost un concept inventat în 1924 odată cu crearea în stânga Nistrului a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, proiectată ca un cap de pod pentru a cuceri Basarabia. Acest proiect complex, care prevedea crearea unei limbi și a unei națiuni în antiteză cu națiunea și limba română a fost transpus mai apoi în dreapta Prutului, după ocupația sovietică în 1940 susține Elena Negru, o primă încercare de analiză a proiectului sovietic de fabricare a așa-numitei identității moldovenești, pe parcursul a patru decenii și jumătate. Cercetătoarea se referă la strategiile de distrugere a identității românești de către sovietici în spațiul dintre Prut și Nistru.
“Atunci când a ocupat Basarabia, regimul sovietic a demarat un amplu proces de deconstrucție. Au fost efectuate deportări, epurări care se identificau cu identitate românească, au fost demolate instituții de cultură din perioada interbelică. A fost demolat sistemul de învățământ care a existat în perioada interbelică, a fost epurată limba română. Acestea au fost primele măsuri.
Totodată ura și românofobia a fost un instrument pe larg utilizat în această perioadă și anihilarea tuturor celor care simțeau românește. Ura a fost un fir roșu care a străbătut toate domeniile de activitate, inclusiv în cercetare. Mereu a fost resuscitată această românofobie”
Tendințele de falsificare a istoriei naționale a teritoriului dintre Prut și Nistru a atins cote inimaginabile după anii 1965-1970 prin aplicarea unei serii de instrumente: a fost elaborată concepția despre etnogeneză sau așa-numita origine slavă a populației din stânga Prutului, teoria privind limba “moldovenească”, independentă de limba română, au fost restricționate relațiile culturale între cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului și interzise cărțile și presa din România, spune istoricul Elena Negru.
Sovieticii au implementat aceste politici drastice de deznaționalizare asupra românilor basarabeni pentru a-i forța ca în viitor să nu își dorească recuperarea identității.
“România era polul de atracție pentru populația din stânga Prutului și atunci pentru a-i separa și pentru a nu le mai permite ca pe viitor să-și recupereze identitatea, să se unească și să pretindă că ei fac partea din acest popor, au inventat această teorie. Ce au făcut sovieticii? Au ridicat la rang de națiune, dintr-un grai, o limbă literară. Aici e toată confuzia. De ce nici până acum unii oameni nu înțeleg cine sunt din punct de vedere identitar și ce limbă vorbesc. Mulți mai cred că ei vorbesc așa-numita limbă moldovenească când de fapt confundă graiul popular cu limba literară. Totodată confundă națiunea cu cetățenia.
Din documentele pe care le-am cercetat transpare ideea că proiectul identitar în RSS Moldovenească a fost unul artificial și abuziv, s-a bazat pe minciună și pe fals” menționează Elena Negru (sursa: Radio Chișinău)
sursa: radiochisinau.md/oamenii-cetatii-doctorul-habilitat -in-istorie-elena-negru-identitatea-si-limba-moldoveneasca -sunt-concepte-inventate-de-sovietici-pentru-a-justifica -raptul-teritorial-si-ocupatia-basarabiei176932.html