Târgu Mureș: Victimele violenței domestic au primit cadouri surpriză din partea unor mame

Distribuie pe:

Mamele mai multor copilași s-au mobilizat și au făcut pachete cu produse cosmetice, de igienă și cărți pentru a le oferi, în ziua de 8 Martie, celor 14 femei aflate în Centrul de Primire și Asistență destinată Victimelor Violenței Domestice de la Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) din Târgu Mureș, transmite Agerpres.

Inițiativa a aparținut unei educatoare de la Grădinița AMA Learning din Târgu Mureș, Natalia Lazăr.

“Mămicile copilașilor din grupa mea au răspuns pozitiv la inițiativa mea și le mulțumesc foarte mult. Astfel, s-au pregătit pachete cu produse cosmetice, cărți și multe altele și un mesaj de susținere, bineînțeles, pentru copilașii care își însoțesc mamele. Administratorul acestei grădinițe, Alina Oprea, a cumpărat și jucării. Alături de mămicile lor, copilașii din grădinița noastră au simțit din nou bucuria de a dărui pentru că am mai făcut acțiuni alături de ei și de părinții lor. Le-am dedicat activitatea de astăzi și îi rog să nu uite cât de importante sunt liniștea, grija și iubirea în familie. Cadourile au ajuns la centrul pentru victimele violenței domestice din Târgu Mureș, unde momentan se află 14 femei și 10 copilași (...) Le-am rugat pe mămicile care au copii la noi, la creșă, să cumpere cadouri ca și cum și-ar cumpăra lor, ceea ce le-ar plăcea lor să primească de 8 martie. Am insistat să fie și câte o carte și un mesaj de încurajare”, a declarat educatoarea Natalia Lazăr.

Campania Grădiniței AMA a beneficiat de suportul Andreei Marin, iar între cărțile ajunse la femeile din adăpost s-a regăsit și cartea vedetei.

“Vocea campaniei noastre a fost completată de Andreea Marin, cea care, de-a lungul anilor, s-a implicat în astfel de campanii. Mulțumim pentru mesajul de susținere și pentru implicare. Ce mă supără pe mine este faptul că numărul victimelor violenței domestice crește de la an la an, iar adăposturile sunt prea puține și legea, din punctul meu de vedere, este prea blândă (...). Am un mesaj pentru mame: pentru copiii voștri și pentru voi, nu mai iertați prima palmă, fie ea și psihică. Meritați tot ce-i mai bun, respectați-vă și puneți-vă la adăpost!”, a arătat Natalia Lazăr.

Directorul executiv al Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii, Elena Micheu, a menționat că programul de asistență a violenței domestice din județul Mureș a fost inițiat în urmă cu 20 de ani, perioadă în care mii de femei abuzate au primit sprijin și că inițiativa educatoarei Natalia Lazăr este o “lecție de bucurie”.

“Suntem emoționate, suntem încântate și gândiți-vă că suntem în postura de a fi vocea victimelor pe care, după cum știți, nu le puteți întâlni deoarece sunt într-un adăpost cu locație secretă. Locația nu este cunoscută publicului larg din rațiuni de protecție și securitate, dar pot să vă asigur că o să se verse multe lacrimi, astăzi, când o să primească aceste pachete, pentru că, până la urmă, e o micuță lecție de bucurie, de demnitate făcută de femei pentru alte femei. Deci femeile continuă să miște lumea, să o bucure și să o schimbe. Așa că nu pot să spun decât un mare, mare mulțumesc”, a spus Elena Micheu.

Potrivit statisticilor IEESR, în cei 20 de ani de activitate, în jur de 4.000 de femei abuzate au fost adăpostite aici. “Aș putea spune 3.800-4.000 de femei au ajuns la noi în 20 de ani. Dar asta nu înseamnă nimic, pentru că noi suntem conștienți că vedem doar femeile care au cerut ajutor, vedem doar cazurile foarte, foarte grave care ajung la SMURD sau la un post de poliție. Noi nu vedem cu adevărat acele cinci, șase, 10 femei care stau întotdeauna în spatele unei femei care vorbește și îndrăznește să ceară ajutor. Așa că un gând bun și pentru ele și un gând de speranță și de a le motiva să aducă schimbarea în viața lor e bine-venit, deoarece nimeni și nimic nu justifică violența. Statisticile noastre urmează statisticile naționale și internaționale. Se pare că femeile au nevoie cam de cinci-șase plecări și întoarceri acasă, episoade de mare violență sau de teroare maximă, ca să poată lua o decizie. Și nu le putem judeca deloc. În cei 20 de ani de activitate am observat că victimele nu doresc să dispară familia, nu doresc să dispară partenerul, victimele doresc doar să dispară violența. Și tocmai de asta se întorc și dau nenumărate șanse în speranța că agresorul se va schimba. Dar asta este imposibil. Cineva se poate schimba dacă își dorește asta din tot sufletul. Deci, din afară, nici specialiștii, nici victima nu pot să își schimbe agresorul”, a subliniat Elena Micheu.

Teodora Babă, psiholog în cadrul Centrului de Primire și Asistență destinate Victimelor Violenței Domestice, a arătat că gestul făcut de educatoarele de la grădiniță și de mămicile copiilor este emoționant și bine-venit. “E un gest superb și vă mulțumim frumos pentru inițiativă. În decursul unui an adăpostim peste 100 de persoane, mămici și persoane care nu au copii sau mămici cu copii împreună. Adăpostul este acum ocupat la capacitate maximă, mămici împreună cu copilașii acestora”, a precizat psihologul.

Lasă un comentariu