Inginerul, filosoful și... împăratul

Distribuie pe:

* “Lăsați orice preamărire a mea. Să nu uitați, că toți care au aflat ceva în diferite domenii ale progresului tehnic, nu au nici un merit. DUMNEZEU le-a dat mintea, nu ei au făcut-o; ar trebui să fim mai modești; fălindu-se cu ce au făcut, fac, cum zice Biblia, ca ciocanul care se laudă, că el sculptă piatra. Când omul descoperă ceva, nu este permis să aibă un motiv de orgoliu, ci de smerenie. Creatorul a creat Universul în mod direct și a creat pe om, care instrument făcut de el, execută tot ce cunoaștem și știm în știință, artă, tehnică etc. Din nepriceperea sau uitarea noastră a acestui adevăr provin toate păcatele noastre. Eu nu am căutat niciodată gloria fiindcă știu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman.

Ce importanță are cine a făcut aceste lucruri, important este că ele există”.

Traian Vuia (1872-1950), inginer, avocat, aviator, inginer aerospațial, inventator român, pionier al aviației mondiale. În 18 martie 1906 a realizat unul din primele zboruri autopropulsate (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aurul. Tatăl lui a fost preot. Distins cu premii naționale și internaționale de excepție , reușita lui fiind cunoscută și aplaudată de o lume întreagă. A fost membru al Academiei Române.

***

* Filozoful Petre Tuțea care a făcut sub regimul comunist treisprezece ani de închisoare politică, era apropiat de Mircea Eliade și Emil Cioran prin viziunea sa despre poporul român. Spunea că-n închisoare grija lui cea mai mare a fost să nu facă neamul românesc de râs, considerând că suferința rămâne cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu. Dorea pentru români tot ce-i mai bun și prin cuvintele reproduse mai jos lupta împotriva lucrurilor făcute superficial, de suprafață, de mântuială. “A fost odată un franțuz la noi, cu niște mașini iar una nu funcționa tocmai cum trebuie. Dar românul zice: merge și așa! Trebuie să scăpăm de acest “Merge și așa! Că “Merge și așa” înseamnă că merge oricum. Nu oricum, nu oriunde, nu oricând și nu oricine.

Petre Țuțea (1902-1991), economist, eseist, filosof, jurist, politician, publicist, comunist și victimă a comunismului.

***

3. Despre Alexandru Macedon se spune că a descoperit Arabia într-un chip ciudat. Plecase mare viteaz cu oștirea, pe apă, spre Răsărit, pentru a cuceri noi țări și popoare noi. Săptămâni de zile înaintară în largul mării, fără să dea de pământ. Un fel de descurajare îl cuprinse. Dar, în a douăzeci și opta zi, începu să sufle dinspre răsărit un vânt dulce și plăcut mirositor. “Curaj soldați!” - a strigat Alexandru Macedon. Vântul acesta atât de plăcut mirositor nu poate să vină decât de pe întinsul unei țări bogate și fericite. Alexandru Macedon avea dreptate. În curând, se ivi pământul Arabiei. Așa suntem și noi în călătoria spre Țara cea veșnică a lui Dumnezeu. În viforul ispitelor, necazurilor, suferințelor, ne vine în ajutor vântul cel dumnezeiesc, care ne vestește apropierea de Țara unde “pomii înfloresc de 12 ori pe an și se aude glasul lui Iisus Hristos: “Îndrăzniți, Eu am biruit lumea”.

P.S. III Macabei cap. 2, vers. 14-15: “Doamne. Noi am călcat casa sfințeniei, cum se calcă locașul urâciunilor. Șterge păcatele noastre și risipește greșelile noastre și arată mila Ta și pune laudă în gura celor care au căzut și s-au zdrobit cu sufletele, fă-ne nouă PACE”.

Cu dragoste creștinească,

părintele ILIE

Lasă un comentariu