Proiect: Pacienții vor avea dreptul la medicină personalizată

Distribuie pe:

Senatul a adoptat recent un proiect de completare a Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, în sensul introducerii medicinei personalizate, adică oferirea de servicii medicale specifice fiecărui pacient în parte.

Prin viitorul act normativ, se introduce în lege dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale.

Conform proiectului, în medicina personalizată sunt cuprinse îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical ce ia în calcul însușirile determinate de baza ereditară și de condițiile de mediu (fenotipul) sau constituția ereditară (genotipul) fiecărei persoane.

Îngrijirile constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient în parte.

În baza dreptului la medicină personalizată, medicii specialiști vor avea obligația de a pune

la dispoziția pacienților informații adecvate și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind procedurile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile ce le pot însoți.

De asemenea, medicii vor trebui să primească consimțământul pacientului pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu