La secretariatul Senatului, a fost depus, recent, un proiect de lege care prevede că românii din mediul rural își vor putea deschide puncte gastronomice locale, un concept HoReCa de afacere cu produse tradiționale, preparate în casă.
Propunerea vine să completeze cadrul legal existent privind punctele gastronomice locale, prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 111/2008, conform căruia punctele gastronomice locale sunt definite ca “unități reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane.
Produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară de la nivelul exploatației proprii, precum și de la producătorii locali sau din unități autorizate (înregistrate) sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor”.
În noul proiect, punctul gastronomic local este definit drept “o unitate de valorificare a producției primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară și se servesc produse culinare și băuturi, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”.
Totodată, propunerea mai prevede că punctul gastronomic local poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum și în alte construcții și amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.
Aceste afaceri vor putea fi deschise de către persoane fizice și persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a acestui tip de unitate.
Și până acum oamenii care au obținut atestate în urma cursurilor specifice au putut să își deschidă PFA sau întreprindere individuală pentru punctul gastronomic local, dar prin noul proiect de lege se urmărește ca Ministerul Agriculturii să desfășoare sistematic astfel de cursuri. (L.P.)
Lucreția Pop