O familie minunată în slujba comunității: Ilieș Valeriu și Olivia din Deda

Distribuie pe:

“Perseverența nu este o cursă lungă. Sunt mai multe curse scurte, una după alta.” (Walter Elliott)

Nu este ușor să fii un angajat al Poștei Române, deoarece această meserie este de mare importanță pentru colectivitate, iar domnul Valeriu Ilieș o practică cu multă dragoste și seriozitate. El nu este un poștaș obișnuit, ci unul care își face meseria cu pasiune, încercând în același timp să ajute cât mai mulți oameni, fără să aștepte recompense. Dă dovadă de corectitudine, promptitudine și punctualitate în distribuirea corespondenței, a presei, precum și a altor sarcini de serviciu specifice locului de muncă. Are un comportament adecvat, întotdeauna ducând în casele oamenilor multă căldură sufletească, împreună cu respectul care se cuvine din partea unui om de aleasă omenie, în felul acesta bucurându-se de prestigiu și simpatie din partea tuturor.

Domnul Ilieș Valeriu, căci despre el este vorba, s-a născut la data de 9 noiembrie 1963 în comuna Deda. Părinții săi, Ilieș Iosifzis “Buțoieșul” și Rafila, alcătuiau o familie frumoasă, de oameni simpli și gospodari din sat, care au crescut și educat 3 copii(Maria, Valeriu și Rodica), oferindu-le cele mai alese virtuți moștenite din strămoși. I-au învățat ce este dragostea față de semeni și de Dumnezeu, dragostea față de muncă și prețuirea acesteia, dragostea față de obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești, față de adevăr și frumos, față de tot ceea ce este românesc, bun și util oamenilor.

Și-a petrecut copilăria în comuna natală, unde a făcut și clasele I-X la școala din Deda (1970-1980), în tot acest timp ajutându-și familia la toate muncile trebuitoare, contribuind astfel la asigurarea unui venit suficient în gospodărie în vederea unui trai mai bun, mai ales că era singurul băiat între cele două surori ale sale (Maria și Rodica).

În perioada 1980-1982 a urmat Școala Profesională de pe lângă Liceul Industrial Nr. 1 din Reghin (azi Colegiul “Petru Maior”), secția prelucrător prin așchiere, după care s-a angajat ca strungar la I.M. “Republica” Reghin, unde și-a desfășurat activitatea până în 1983, când a fost recrutat pentru a-și satisface stagiul militar la Iași și Galați, în total un an și șapte luni.

După lăsarea la vatră a revenit la vechiul loc de muncă până în 1986, după care s-a angajat la I.F.E.T Reghin, deschizându-și un punct de lucru pentru prelucrarea lemnului la domiciliu.

În anul 1987 s-a căsătorit cu Târnăvean Olivia Elena, formându-și o familie în localitatea Filea la bunicii soției care au crescut-o. Aici era ginere, dar s-a integrat perfect în familia bunicilor dinspre mamă a “Oliviței”, participând cu toții la muncile specifice fiecărui sezon agricol. Au o gospodărie frumoasă, bine structurată și aranjată, unde se vede de la distanță mâna și mintea omului chibzuit, calculat și econom, harnic, perseverent în muncă și receptiv la tot ceea ce este nou, cu dragoste față de muncă și de semeni, trăind în bună înțelegere cu oamenii satului, pe care îi ajută atunci când este solicitat, ori când constată că este nevoie de prezența și serviciile sale.

Din cauza desființării I.F.E.T-ului în anul 1997, a trebuit să renunțe la punctul de lucru și s-a angajat ca factor poștal la Oficiul din Deda, unde lucrează și în prezent, achitându-se onorabil de sarcinile de serviciu, cu multă seriozitate, conștiinciozitate și profesionalism.

În toată activitatea sa a fost ajutat de cei care îi erau aproape, în primul rând de soție. Considerăm că este necesar să facem o scurtă prezentare și doamnei Olivia Elena Ilieș, întrucât și meseria pe care dânsa o practică de foarte mulți ani este tot în slujba comunității.

Într-o lume în care tinerii experimentează tot mai des sentimentul de nesiguranță, atunci când se gândesc la viitorul lor profesional, există, totuși, profesii care nu numai că nu sunt expuse riscului de dispariție, dar se și dezvoltă constant. Una dintre acestea este aceea de asistent medical, aflată în topul profesiilor în România, ea presupunând să ai vocație și blândețe, capacitatea de a înțelege pacientul, de a-i rezolva problema și de a-i fi alături. Asistentul medical este important nu numai că joacă un rol de îngrijitor în viața pacienților, dar petrece un anumit timp împreună și, în anumite circumstanțe, leagă prietenii de lungă durată, ajunge să știe lucruri confidențiale despre pacienți și devine consilierul lor de încredere. Meseria de asistent medical este atât de complexă, încât devine esențială pentru sistemul medical și vine la pachet cu multe satisfacții, recompense, oportunități și provocări.

Doamna Ilieș Olivia Elena s-a născut la data de 26 iulie 1971 în municipiul Reghin din părinții Târnăvean Ioan și Bândilă Lenuța, oameni gospodari din satul Filea.În urma unor probleme și neînțelegeri, aceștia au decis că e mai bine să meargă pe drumuri diferite, lăsându-și copilul în grija bunicilor Bândilă Ioan (Nuțu Cosmii) și Bândilă Rafila, urmând ca aceștia să preia rolul părinților, contribuind la creșterea, educarea și dezvoltarea intelectuală a nepoatei lor.

A urmat cursurile școlii primare din localitatea natală, Filea, (1977-1981), fiind îndrumată de învățătoarea Bândilă Liuța.În perioada 1981-1985 a frecventat cursurile ciclului gimnazial la Liceul Deda, având diriginte pe profesorul Pop Ștefan, iar mai apoiși-a completat studiile pentru clasele IX-X la Liceul din Deda. Pentru că în 1987 s-a căsătorit cu Ilieș Valeriu și-a continuatstudiile liceale la învățământul seral în municipiul Reghin (1987-1990).

În anul 1992 a început cursurile Școlii PostlicealeSanitare din Toplița, unde s-a format profesional pentru meseria de asistent generalist, pe care le-a absolvit în 1995. De atunci și până în momentul de față lucrează la Centrul Medico-Social din Deda, unde se îmbină armonios două componente, cea de îngrijire medicală și asistența socială, aspect care îi conferă o unicitate aparte în peisajul medical din județ. Centrul oferă servicii medicale - medic de medicină generală, colaborare cu medici specialiști, supraveghere medicală 24 de ore din 24, servicii de îngrijire personală - toaletarea rezidenților, asistarea la servirea mesei și la activități zilnice, precum și servicii sociale - informare și consiliere privind drepturile sociale, acompanierea în scopul prevenirii și combaterii izolării sociale, procurarea de acte de identitate. Mai exact, este vorba de un centru de îngrijire și asistență socială, începând de la tratamente medicale până la îngrijirea persoanelor. În 1987 s-a căsătorit cu Ilieș Valeriu din Deda, întemeindu-și o familie, așa cum am spus mai înainte în acest material. După câțiva ani buni de așteptare, în 2003, s-a născut unicul lor fiu, Claudiu Valeriu, un băiat minunat care a absolvit și el Liceul din Deda, în momentul de față fiind student la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, băiat foarte serios, conștiincios, cu sete de cunoaștere, care își dorește să devină un bun profesionist, așa cum sunt și părinții lui. Sunt convins și girez acest demers îndrăzneț, întrucât îl cunosc din anii liceului și am luat curs de solidul său potențial intelectual, dar și de frumoasele virtuți pe care le are, native sau formate pe parcurs, puse în aplicare ori de câte ori a fost nevoie.

Iată, așadar, o familie frumoasă din satul Filea, comuna Deda, demnă de admirat. Prin tot ceea ce au făcut și fac în prezent sunt în slujba oamenilor, a comunității. Fără una din meseriile pe care le practică totul ar fi mai “sărac”, dacă nu imposibil. Oare ce ar fi dacă ar dispărea poștașul? Cine ar mai aduce corespondența, ziarele, taloanele de pensie ale bătrânilor imobilizați, cine ar mai lumina casele noastre cu prezența sa? Iar dacă este un poștaș aparte, cum este cazul domnului Ilieș Valeriu, întrebările noastre sunt cu atât mai îndreptățite. Ce ne-am face fără asistență medicală? Iată, altă întrebare la care este foarte greu de răspuns!...

Doamna Olivița este un om deosebit, o fată harnică, cu un suflet mare, care sare în ajutorul oricui. O vezi zilnic mergând dimineața la serviciu, iar apoi oferă tratamente la domiciliul pacienților. Aduce cu ea alinarea suferinței fizice, dar și a celei sufletești, psihice, de care toți avem nevoie. Un cuvânt de îmbărbătare și încurajare face, poate, mai mult decât toate la un loc. Firea ei veselă, privirea deschisă, vorba cumpătată și blândă, generozitatea și bunătatea ce o caracterizează, toate acestea și multe încă altele o includ în categoria marilor oameni. A știut să transmită aceste calități pe care le are și fiului ei, care peste câțiva ani va fi medic. Doamne, ajută tuturor oamenilor să-și atingă scopurile, iar visele lor să devină realitate!... Considerăm că această familie merită din plin atributul de

OAMENI DE SEAMĂ ȘI DE OMENIE ai comunității dedene.

Prof. Gheorghe Dărăban

Lasă un comentariu