Liturghie arhierească la Catedrala Mică din Târgu Mureș, în Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști

Distribuie pe:

În Duminica a doua din Postul Mare, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor târgumureșeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură la biserica “Buna Vestire” - Catedrala mică din municipiul Târgu-Mureș. La Altarul acestui locaș de cult slujesc părintele Călin Șipoș (parohia Târgu-Mureș III), părintele Benone Scrob (parohia Târgu-Mureș III, sector 2) și părintele Călin Budai (parohia Târgu-Mureș XII).

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: “În fiecare zi și în fiecare noapte trebuie să ne gândim că Dumnezeu ne privește, ne ascultă rugăciunile și vede profunzimile sufletului nostru. Când suntem în întregime îndreptați spre Dumnezeu, toate întrebările încetează și nedumeririle se iluminează. Încrederea e forma de iubire care Îl cinstește și Îl mișcă pe Dumnezeu foarte mult. Nimic nu Îl doare mai mult pe Domnul decât să simtă un iz de neîncredere într-o inimă care vrea să-L iubească. Dumnezeu dăruiește și vrea să dăruiască tot mai mult, dar trebuie să fie dorit și sufletele noastre să se bizuie pe El. De aceea, este bine ca fiecare dintre noi să zică cu Psalmistul: «Mila Ta, Doamne, mă va însoți în toate zilele vieții mele»“.

Biserica “Buna Vestire” - Catedrala mică din Târgu-Mureș a fost edificată între anii 1926-1938, după planurile arhitectului Victor Vlad, profesor la Institutul Politehnic din Timișoara. Stilul arhitectonic al locașului este specific Renașterii, imitându-l pe cel al Bazilicii “Sfântul Petru” din Roma. Iconostasul este sculptat în lemn de tei, în stilul baroc târziu, de către maestrul sculptor Samuil Keresztesi din Tășnad, în anul 1936. Ulterior, au fost instalate 18 vitralii executate în atelierele Patriarhiei, la București. Împodobirea locașului de cult în haina picturii au fost realizată începând cu anul 1995, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Corneanu din Târgu-Mureș.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei

Lasă un comentariu