Popas transilvan

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Inima Transilvaniei” sau “Orașul comoară”, este considerat cel mai mare oraș din regiunea istorică Transilvania; Piața Mihai Viteazul, Lacul Chios sau Grădina Botanică stau dovadă acestor aprecieri (2 cuv.). 2) Afluent al Mureșului, care se varsă în acesta în apropiere de Glodeni, județul Mureș - Unul dintre cele trei Crișuri; izvorește din Munții Apuseni și traversează depresiunile Brad, Gurahonț și Zarand - Animalul care dă numele celui mai mare lac heliotermic din lume, situat în stațiunea Sovata din județul Mureș. 3) Muiat în apă - Familie de matematicieni maghiari din Transilvania (Farkas și János), al căror grup statuar se află într-o piață din Târgu Mureș. 4) Comună în județul Brașov, singura din țară cu patru castele; are și o Biserică Ortodoxă ridicată în anul 1734 - Dog gol! 5) Comunități pastorale de oieri români a căror “Țară” se întinde pe ambii versanți ai masivului Muntele Mare din Munții Apuseni; cel mai de seamă reprezentant al ținutului este Horea, conducătorul Răscoalei țărănești din anul 1784. 6) Comună din județul Cluj, în care se află o rezervație de tip avifaunistic, aflată într-o zonă umedă a văii Fizeșului și alcătuită din mlaștini și iazuri cu stuf și plauri - “Zona Metropolitană lași” (acronim). 7) O mare atracție turistică o reprezintă acest oraș transilvan situat la poalele Masivului Tâmpa (967 m); “Poiana” cu aceeași denumire este una din cele mai frumoase stațiuni montane din România - Pom fructifer cu fructe ovoidale, galben-portocalii, aflat și în Pepiniera Transilvania Garden de lângă Aiud, județul Alba. 8) România în Europa! - Comună în județul Alba, situată în bazinul Târnavelor la est de Alba Iulia, atestată documentar în anul 1372; are un Muzeu Etnografic și un Muzeu Parohial, cu o stelă funerară din secolul al II-lea - Intrarea în Sovata! 9) “American Musical and Dramatic Academy” (acronim) - “Perla stațiunilor balneoclimaterice din Transilvania”, situată într-un cadru natural de vis din județul Mureș; este renumită pentru calitatea terapeutică a nămolului, aerul curat și lacurile sale helioterme. 10) “... Dracului”, mai este numită Cascada Zugăi din Munții Apuseni, datorită vuietului continuu pe care îl produce căderea apei peste o cataractă subterană - Inima Minervei! 11) Peștera din Munții Apuseni care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România; un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 mc și care dăinuie de peste 4.000 de ani.

VERTICAL: 1) Asociație sportivă - Comună în Județul Bihor pe cursul superior al râului Barcău; are o biserică monument istoric construită în anul 1700 și ruinele unei biserici din secolul al XIII-lea. 2) Oraș în județul Mureș, pe valea Mureșului, atestat documentar în anul 1333, cunoscut pentru producția zahărului - Comună în județul Hunedoara, cu 22 de clădiri declarate monumente istorice și arhitecturale; a fost una din primele localități colonizate de sași în anul 1140. 3) “Under Trust Agreement Dated” (acronim) - Curmătură - Strămoșii noștri, constituiți într-un stat cu capitala la Sarmizegetusa, azi în județul Hunedoara (sg.). 4) Cel mai mare și mai important oraș al regiunii istorice Banat, situat pe râul Bega; a fost al doilea oraș din lume în care s-a introdus iluminatul public stradal, după New York. 5) Intrarea în Năsăud! - “Local Convex Huli” (acronim) - În zare! 6) Un colț de rai îl reprezintă această comună de pe valea Arieșului Mare, din Munții Apuseni; are în apropiere Peștera Ghețarul de la Focul Viu, care adăpostește cel de-al treilea bloc de gheață fosilă din țară, cu un volum de 25.000 mc - Vapor din Vașcău! 7) “Practical Boat Owner” (acronim) - O perioadă în Transilvania! - Comună în județul Bihor, important punct de trecere a frontierei. 8) Domol - Gol la Cavnic! 9) Localitate în Franța - Afluent al Tisei din Maramureșul istoric, care formează aproape de izvoarele din Munții Rodnei Rezervația “Peștera și izbucul albastru al ...” - Sfântă al cărei nume îl poartă singurul lac vulcanic de pe teritoriul României, situat în Masivul Ciomatu din județul Harghita. 10) “Orașul palatelor”, situat pe râul Mureș, aproape de granița de vest; are o cetate medievală în formă de stea cu șase colțuri - “Transilvania, istorie, legendă și ...”, film documentar realizat în anul 2011, narat de actorul Victor Rebengiuc. 11) Municipiu în județul Mureș, având cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere; Turnul cu ceas, Turnul fierarilor sau Casa Vlad Dracul constituie puncte de atracție turistică.

Dicționar: LUȚ, NER, LoCoH, CUY.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Stăpâna nopții”, apărut în 11 martie 2023: POE, PILLAT, ARGHEZI, MO, UNGUR, SBIP, LA, GALILEI, TAO, E, ALR, SAX, UCAG, C, U, ELR, GANE, SZ, USCA, YA, HEINE, LEON, IBRAILEANU.

Lasă un comentariu