Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a organizat joi, 9 martie, un concert extraordinar, avându-l la pupitrul orchestrei pe dirijorul clujean Cristian Sandu, cu un program ce a cuprins arii, duete și uverturi, din creația câtorva dintre iluștrii compozitori români de operetă. Soliștii care au încântat publicul au fost soprana Diana Țugui, mezzosoprana Florentina Soare, tenorul Mihai Irimia și baritonul Constantin Lupu.
Evenimentul a reprezentat un regal atât al genului muzicii de operetă, cât și al muzicii românești. Repertoriul a fost foarte bine ales, muzica interpretată a oferit sonorități bogate, frumoase, pătrunse de valențele folclorului muzical românesc din a cărui tezaur nemărginit s-au inspirat compozitorii autohtoni. Opereta a fost unul dintre primele genuri muzicale preluate din spațiul cultural european și adaptate ethosul-ui țării noastre. Astfel, subiectele, personajele, locul desfășurării acțiunii dar și sonoritățile orchestrale precum și liniile vocale ale soliștilor sunt inspirate din viața, tradiția și cultura românească.
Concertul a relevat înaltul nivel artistic al protagoniștilor. Orchestra a avut o mare acuratețe a sunetului și a reușit să surprindă specificul muzicii românești prin caracter, nuanțe și tempo. În ceea ce privește soliștii, trebuie remarcat timbrul vocal extrem de nobil al sopranei Diana Țugui, muzicalitatea și acutele puternice și strălucitoare ale acesteia. Florentina Soare are o voce de mezzosoprană lirică, flexibilă, cristalină, cu ample posibilități atât în registrul acut, cât și în cel grav. Tenorul Mihai Irimia a impresionat prin vocea de tenor liric și prin sensibilitatea și expresivitatea interpretării. Baritonul Constantin Lupu a afișat o voce caldă, moale, cu o sonoritate îngrijită și acute cu volum.
Repertoriul muzical a constat în lucrări ale unor compozitori precum Ciprian Porumbescu (Uvertura, aria Doichiței, duetul Ah, ce dulce fericire, aria lui Bujor din opereta Crai Nou), Gherase Dendrino (Uvertura, ariile Sărmane lăutar pribeag și Tu și duetele Nu-i bai și Te iubesc din Lăsați-mă să cânt), Filaret Barbu (aria La marginea drumului, duetul Drag mi-e satul de pe coastă și Final I interpretat de orchestră din Ana Lugojana) Florin Comișel (Aria lui Vlad din La răspântie de drumuri), Ion Hurtulary-Darclee (Cântec de dor din Margery) și Ioan Ivanovici (Valurile Dunării interpretat de orchestră).
Dr. Carla Gliga