Simpozion Național de Martirologie

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 17-19 martie, se va derula ediția a IX-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul “Poeții și poezia detenției. Traduceri culturale ale suferinței în temnițele comuniste”. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Mănăstirea “Sfânta Cruce” de la Aiud.

Ediția din acest an a manifestării aduce împreună, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi și cercetători consacrați. Anterior desfășurării propriu-zise a Simpozionului, vineri, 17 martie, la ora 13, Mănăstirea “Sfânta Cruce” de la Aiud va găzdui o întâlnire a tinerilor cu Simion Drăgoi, fost deținut politic. Cu acest prilej, elevii din cadrul proiectului “Poezia - mărturie din temnița comunistă” vor susține un moment artistic.

Deschiderea oficială a Simpozionului va avea loc vineri, 17 martie, la ora 18. Manifestarea va continua sâmbătă, de la ora 9, cu sesiunile de comunicări, la care vor participa peste 20 de specialiști preocupați îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist. Sesiunile științifice se vor desfășura în format online, pe platforma Zoom, și vor putea fi urmărite pe pagina oficială de facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul va continua duminică, 19 martie, la Mănăstirea “Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Lasă un comentariu