Veste bună pentru angajații din privat! Vouchere de vacanță plătite de stat, angajaților care muncesc la patron

Distribuie pe:

Angajații din mediul privat ar putea primi, la fel ca cei din sistemul public, tichete de vacanță. În urma măsurii, care ar intra în vigoare în anul 2024, angajații din mediul privat vor beneficia de 1.450 de lei anual sub forma unor vouchere. Acestă măsură socială creează un impact financiar de 6 miliarde de lei anual.

Coincidență sau nu, voucherele de vacanță se acordă în an electoral, iar măsura va produce efecte doar doi ani de zile, după care, din 2026, se va renunța la acest beneficiu pentru persoanele care lucrează în sectorul privat.

Adrian Bența a declarat că măsura ar mai reduce inechitățile din piața muncii, însă, în același timp reprezintă o presiune în plus asupra Bugetului de Stat. Deși, angajații din privat plătesc aceleași taxe, aceștia nu beneficiază de avantajele pe care le au bugetarii.

Acordarea vocuherelor de vacanță și pentru sectorul privat este o măsură justă

“Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanțare pe lângă enorm. Totuși, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze și acei salariați care lucrează în privat și suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregătește următoarele alegeri, dar, uneori, și aceste legi populiste au efecte benefice”, a explicat Daniel Bența pentru România TV.

În expunerea proiectului de lege se arată că peste 4 milioane de români lucrează în sectorul privat, mai exact 4,2 milioane.

“Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor circa 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei”, mai precizează sursa citată.

Pe de altă parte, datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că pe piața muncii din România activează 3,8 milioane de salariați, însă, numărul contractelor depășește pragul de 4 milioane. Prin urmare, se ridică întrebarea dacă beneficiul se acordă per contract sau fiecărui angajat în parte? În inițiativa legislativă nu se face referire și la acest aspect.

În aceeași ordine de idei, propunerea legislativă a fost semnată de peste o sută de demnitari stipulează ca de la 1 ianuarie 2024 și până la finalul anului 2026, angajații din mediul privat să primească tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual.

(Sursa: www.infofinanciar.ro)

Lasă un comentariu