Mai multe organizații patriotice se vor opune demolării crucilor ostașilor români din Valea Uzului

Distribuie pe:

Reprezentanții Asociației “Calea Neamului” și ai Frăției Ortodoxe “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” au anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că se vor opune demolării crucilor ostașilor români din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în ciuda sentinței definitive pronunțate de Curtea de Apel Bacău. Aceștia au menționat, totodată, că vor continua să facă demersuri pentru revenirea cimitirului la starea inițială, iar toți ostașii înmormântați aici, indiferent de naționalitate, să fie cinstiți așa cum se cuvine.

În 10 februarie, Curtea de Apel Bacău a respins ca nefondat recursul înaintat de UAT Dărmănești împotriva deciziei Tribunalului Bacău, care a anulat autorizația de construire emisă pentru parcela românească din cimitirul militar Valea Uzului, de la granița județelor Bacău și Harghita, și a dispus desființarea lucrărilor executate în baza respectivei autorizații. Reamintim că, în martie 2019, printr-o hotărâre a Consiliului Local Dărmănești, cimitirul din Valea Uzului a fost inclus în domeniul public al localității, în perimetrul cimitirului fiind înființată o parcelă pe care au fost amplasate 50 de cruci, în memoria soldaților români căzuți în cele Două Războaie Mondiale. Demersul a fost contestat de administrația publică locală a comunei Sânmărtin din județul Harghita, dar și de liderii politici ai comunității maghiare, care au susținut că, în speță, este vorba de un cimitir militar maghiar și că soldații români nu sunt înmormântați acolo. (Potrivit MApN, citat la vremea respectivă, Cimitirul eroilor de la Valea Uzului adăpostește rămășițele pământești a peste 1.300 de militari decedați în Primul și Al Doilea Război Mondial - unguri, germani, ruși, austrieci, italieni, români și sârbi.)

Incidentele din 2019 au inflamat spiritele

În zonă au avut loc mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români și monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, starea de tensiune culminând la 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizații românești, dar și localnici din județul Bacău sau din alte zone ale țării, au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulți membri ai comunității maghiare din Harghita și Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanț viu la intrarea în cimitir. În urma acelor incidente, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a anunțat că cimitirul ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naționale, propunere respinsă de liderii maghiari, iar experți din partea României și Ungariei au avut mai multe întâlniri, pentru a găsi o soluție de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părți, importanța dialogului bilateral pe această temă.

Din 2019, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanți ai asociațiilor românești din țară organizează la Valea Uzului manifestări de comemorare a eroilor români. De asemenea, și reprezentanți ai comunității maghiare organizează, cu alte ocazii, evenimente de cinstire a soldaților maghiari.

Românii vor fi prezenți în Valea Uzului pentru a împiedica demolarea crucilor

“Adevărul este că stadiul inițial al Cimitirului Internațional Valea Uzului nu se află înainte de 2019, ci se află în anul 1926-1927, când Cultul Eroilor «Regina Maria», după Primul Război Mondial, a adunat toate osemintele militarilor căzuți în luptele de pe Valea Uzului, indiferent de naționalitate, și a constituit Cimitirul Internațional al Eroilor. Practic, așa a luat naștere Cimitirul Internațional în 1927. Acesta este stadiul inițial. Mai apoi, în 1985, Ministerul Apărării din România a ridicat un obelisc în memoria ostașilor Armatei Române din Primul Război Mondial. În 1994, UDMR Harghita, respectiv câțiva cetățeni de etnie maghiară din Sânmartin au descins în cimitir, au șters toate însemnele creștine ale celorlalți eroi, în afară de cei maghiari, deci practic au maghiarizat cimitirul, dărâmând crucile eroilor români (...) Mai apoi s-au ridicat fără niciun fel de autorizații, fără niciun fel de avize, 600 de cruci ale ostașilor armatei austro-ungare. Iar în anul 2019, Primăria orașului Dărmănești nu a făcut altceva decât să restabilească caracterul inițial al cimitirului, anume de cimitir internațional, ridicând atât cele 52 de cruci în memoria ostașilor Armatei Române, cât și un monument în formă de cruce pentru toți militarii care au căzut acolo, indiferent de naționalitate”, a declarat președintele Asociației “Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu. Potrivit acestuia, singurul aviz care îi lipsește Primăriei Dărmănești pentru parcela pe care au fost amplasate crucile ostașilor români este cel de la Oficiul Național “Cultul Eroilor” (ONCE), aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

“Considerăm că acest aviz a fost blocat strict pe criteriu politic, deoarece Primăria Dărmănești, pentru cruci și monument a obținut finanțare de la Ministerul Culturii, a obținut aviz pozitiv de la Ministerul Culturii. Deci, o parte a statului român a dat atât finanțare, cât și un aviz. Și atunci, în mod logic și cealaltă parte a statului român, respectiv ONCE, ar fi trebuit să dea avizul. Acesta ar fi fost cursul firesc, cursul natural al lucrurilor, dar la intervenția UDMR-ului s-a blocat pe linie politică, prin șantaj, acordarea avizului ONCE, UDMR șantajând că iese de la guvernare în 2019, când era guvernul Dăncilă, guvernul PSD-UDMR (...) Noi de acum încolo vom face în continuare demersuri la Ministerul Apărării Naționale pentru acordarea acelui aviz”, a afirmat liderul Asociației “Calea Neamului”.

Acesta a menționat, totodată, că Primăria Dărmănești se va adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu sentința definitivă pronunțată în cazul Valea Uzului.

“Domnul primar Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, ne-a adus la cunoștință că intenționează să facă recurs la această sentință, să facă recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deci, teoretic, și sperăm că și practic, procesul nu s-a încheiat, chiar dacă s-a dat acea sentință, mai există o cale excepțională de atac. Motivarea încă nu a venit, nu a intrat în posesia Primăriei Dămănești. Așteptăm și noi să vedem aceste documente oficiale”, a spus Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a avertizat că atât membrii și simpatizanții asociației pe care o conduce, cât și ai Frăției Ortodoxe “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, conduse de Dan Grăjdeanu, și ai altor ONG-uri din țară vor fi prezenți la Valea Uzului pentru a împiedica demolarea crucilor.

“Ne rugăm lui Dumnezeu să aflăm cumva ziua în care vor veni acolo cu utilajele să demoleze crucile. Dacă se va întâmpla acea zi, noi sperăm să nu se întâmple, dar dacă va fi și dacă vom afla, noi, Asociația Calea Neamului, Frăția Ortodoxă, celelalte asociații naționaliste românești din țară, precum și oameni neafiliați, vom fi prezenți la Cimitirul Internațional Valea Uzului. Vom fi prezenți acolo nu să ne batem cu ungurii, nu să ne batem cu jandarmii sau cu poliția, ci să îngenunchem în fața crucilor eroilor Armatei Române, ca buni creștin ce suntem (...) Vă asigur că dacă, Doamne ferește, se vor demola crucile eroilor români de la Valea Uzului, cu siguranță vom începe și noi o campanie de informare a Vaticanului, a tuturor ambasadelor, a tuturor instituțiilor internaționale, pentru a arăta o față a extremismului maghiar din România, care nu tolerează crucile eroilor români (...) Dacă se va ajunge la această situație tragică, (...) avem 6 milioane de români în diaspora și fiți siguri că își vor face treaba acești oameni din diaspora și vor răspândi fotografiile alea, cu crucile smulse din cimitir, în toată lumea”, a mai afirmat Mihai Tîrnoveanu

Chestionar lansat de Consiliul Județean Harghita pentru a afla unde mai sunt înmormântați soldați

Consiliul Județean (CJ) Harghita a lansat un chestionar pentru a afla informații despre locurile unde mai sunt înmormântați ostași în Valea Uzului, cu intenția de a propune amenajarea de cimitire ale eroilor și în acele locuri, astfel încât cei căzuți în cele două conflagrații mondiale să fie cinstiți cum se cuvine. Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o înregistrare video pe Facebook, că au trecut cele 30 de zile în care primăria Dărmănești ar fi trebuit să pună în practică decizia instanței legată de cimitirul eroilor de la Valea Uzului și a punctat faptul că dorește purtarea unui dialog pentru “a rezolva această situație delicate, în mod cât mai constructiv și pașnic”.

Drept urmare, a fost realizat un chestionar prin care să fie culese informații cu privire la locurile unde mai sunt înmormântați ostași în zonă dar și pentru a primi documente care să permită luarea unor decizii corecte. “În evidențele Primăriei Sânmartin și ale Oficiului pentru Cultul Eroilor (ONCE), cât și în alte surse, figurează un singur cimitir militar în Valea Uzului, cimitirul militar din Primul Război Mondial, al Regimentului Regal nr. 10 de Infanterie Maghiar din Miskolc, unde sunt îngropați militari de diverse naționalități. Terenul aferent cimitirului, lângă drumul județean nr. 123, este proprietatea comunei Sânmartin, făcând parte din domeniul public al comunei. (...) În acest chestionar, Consiliul Județean Harghita dorește să colecteze informații despre eventualele alte cimitire sau morminte de război care se află în zona Valea Uzului. Dacă aveți cunoștință de alte cimitire/morminte militare în zonă, vă rugăm să ne ajutați cu informații, completând chestionarul de mai jos. Dacă preferați să ne trimiteți informații prin e-mail, vă rugăm să ne contactați pe adresa info@hargitamegye.ro”, se arată în chestionarul menționat.

El a mai susținut găsirea cât mai repede a unei soluții pentru ca acest subiect să nu fie folosit, apoi, în campania prezidențială. “Circul politic nu folosește nimănui. Știu că urmează campania prezidențială și pentru unii ar fi o oportunitate enormă să folosească eroii căzuți la datorie ca și muniție de război pentru campania prezidențială. De aceea, trebuie cât mai repede să încercăm să găsim soluții”, a conchis Borboly.

În urmă cu o lună președintele CJ Harghita a sărbătorit cu bere Csiki” sentința instanței

La aflarea veștii privind sentința în cazul Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a postat un mesaj pe pagina sa de facebook un mesaj în care spunea că sărbătorește cu bere, în loc de șampanie verdictul dat. Între timp acesta a șters postarea respectivă de pe pagina sa de Facebook.

“Astăzi adevărul a câștigat! Verdictul este definitiv și irevocabil: Crucile de beton trebuie demolate în cimitirul militar Úzvölgy. Vă mulțumim pentru munca persistentă a avocaților și a echipei de lucru a Consiliului Județean @Hargita, felicitări satului Csíkszentmárton și primarului acestuia, precum și avocatului care îi reprezintă.

V-am promis că nu ne vom da bătuți, vom continua să luptăm pentru drepturile noastre cu puterea legii. Am făcut-o în liniște, ne-am făcut treaba și voi continua să o fac, trimițând un mesaj necredincioșilor și celor care vor să mă lase deoparte. În loc să sparg șampania, îmi ridic berea Csíki la succes comun!”, se arata în mesajul lui Borboly.

Dragoș Bardoși

(surse: Agerpres/MTI/Borboly Csaba/Facebook)

Lasă un comentariu