UE alocă 40 de milioane de euro armatei R. Moldova

Distribuie pe:

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău, transmite miercuri Radio Europa Liberă Moldova, care citează EUobserver.

Potrivit sursei, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să își controleze spațiul aerian.

Restul banilor vor fi cheltuiți pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate și camionete, stivuitoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicare și antipiraterie informatică.

Banii urmează să provină din programul Facilității Europene pentru Pace (European Peace Facility), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este destinată Ucrainei.

Achizițiile pentru Republica Moldova vor fi gestionate de sucursala de achiziții militare a Estoniei - Centrul estonian pentru investiții în domeniul apărării.

Republica Moldova intenționează, de asemenea, să achiziționeze “un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul măsurilor de asistență ale UE”, adaugă EUobserver.

Pe 6 martie, președintele Parlamentului Republicii Moldova și liderul partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, a declarat într-un interviu că autoritățile moldovenești au solicitat UE sisteme de apărare antiaeriană, prin intermediul programului Facilității Europene pentru Pace.

“Autoritățile europene și-au exprimat disponibilitatea”, a spus Grosu, adăugând că “decizia este încă în curs de analiză”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe rachete au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova și fragmente de rachete au căzut în câteva localități din nordul republicii, la granița cu Ucraina. (Agerpres)

1 comentariu

  1. Fuzzy 16 martie, 2023 at 10:20 Răspunde

    Decizia Uniunii Europene de a aloca încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova este una importantă, având în vedere amenințarea tot mai mare din partea Rusiei și încercările acesteia de a destabiliza regiunea. Este îmbucurător faptul că Uniunea Europeană acordă atenție securității Moldovei și că încearcă să o sprijine în acest sens.

Lasă un comentariu