Florin Dobrater, reportaj, pe teren, la cutremurul din Turcia: “De război poți să fugi dar de cutremur nu!”

Distribuie pe:

Așa cum ne-a obișnuit jurnalistul târgumureșean Florin Dobrater (realizatorul emisiunii “Față în față” de la Televiziunea M9) ne-a relatat, din nou, din mijlocul celor mai fierbinți zone de pe glob. De data aceasta el a fost prezent în Turcia în cele mai afectate zone de cutremurele din 6 și 20 februarie. Jurnalistul a plecat în Turcia împreună cu voluntarul Gabor Petru. Cei doi au ales să meargă cu o autoutilitară pentru a putea duce cu ei și ajutoare, atât de necesare celor afectați direct de cutremur. Cu ajutorul mai multor companii cei doi au dus cu ei 831 treninguri, 800 ciocolate, alimente, 60 sisteme de iluminat pentru corturi, pături, produse de igienă, lanterne, baterii, haine, bunuri pe care le-au împărțit în orașele cele mai afectate: Kahramanmaraț, Adýyaman, Gaziantep, Malatya, Hatay, Antakya, Mersin, Adana. Cei doi au ales să facă acest drum cu mașina și pentru că în zonele afectate de cutremur ar fi găsit foarte greu o mașină de închiriat. Experiența trăită de cei doi printre ruinele lăsate în urmă de cutremur nu o vor uita niciodată. “Unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale epocii noastre. Cutremurul de 7,8 grade a devenit cea mai mortală catastrofă naturală din Turcia de la dispariția Imperiului Otoman”, relata Dobrater, în acele zile, din Turcia

Orfanii nimănui, bătrâni rămași singuri, părinți fără copii!”

“7 zile, peste 6.000 km parcurși, mii de clădiri doborâte de furia celui mai mare cutremur care a fost văzut și simțit în ultimii 100 de ani în Turcia și în Siria. M-am aventurat din nou, să văd cu ochii mei ceea ce vedem în ultimul timp la televizor. Când stai în fața televizorului nu poți să simți ceea ce am simțit eu acolo unde suferința este departe de a se fi încheiat. Zeci de mii de morți, femei și bărbați, copii și bătrâni, mii de orfani... o tragedie fără margini a cui «invadator» a fost natura”, așa descrie, pe scurt Florin Dobrater experiența sa din Turcia.

Noi poporul, suntem mai puternici decât statul. Noi îl avem pe Alah”

“Oameni speriați și fără speranță stau și așteaptă un semn de la cei care încă mai caută sub dărâmături. E frig, pentru zona în care ne aflăm. Parcă toate au venit odată pentru oamenii aceștia. Au rămas pe drumuri, sub cerul liber la 1 grad maxim mai mult decât înghețul. Urlă, plâng și se uită spre cer și întreabă DE CE?”, transmitea Florin de la fața locului.

El spune că în cele șapte zile petrecute în Turcia a reușit să doarmă doar 19 ore atât din cauza adrenalinei dar și a pericolului de a sta în vreo clădire afectată de cutremur, de teama unor replici care au și avut loc cât timp cei doi mureșeni se aflau acolo.

Jurnalistul spune că a rămas impresionat de căldura, deschiderea și prietenia turcilor chiar și în astfel de momente. “Ne-au văzut cum căutam un magazin. Totul era închis. Ne-au invitat în magazinul lor și ne-au spus că putem lua ce vrem sa mâncăm fără să plătim”, poveste Florin despre kurzii pe care i-au întâlnit în timpul reportajului. Alții le mulțumeau, pur și simplu, pentru că veneau dintr-o țară străină ca să se intereseze de soarta lor.

“În viață nimic nu e întâmplător. Cunoaștem oameni acolo unde nu am fi crezut vreodată că o să ajungem! Într-un supermarket din Adýyaman, l-am cunoscut pe Cihan Dinçer, un cetățean turc, mutat la București de 17 ani. A venit la Adýyaman, locul unde părinții lui s-au născut, imediat după cutremurul din 6 februarie. Eu cu Gabor Petru ne-am oprit la magazin să luăm cafea, iar când Cihan ne-a auzit vorbind româna a venit la noi, bucuros, să ne întrebe dacă suntem din România. Am făcut schimb de numere de telefon și am ținut legătura, iar astăzi, la Istanbul, am luat masa împreună”, ne povestește jurnalistul despre o altă întâlnire neașteptată printre ruine.

Supărați pentru că echipele de salvare au ajuns greu la ei, turcii care stăteau lângă dărâmăturile sub care se aflau cei dragi spuneau că ei, poporul sunt mai puternici decât statul pentru că îl au pe Alah alături de ei. Cei doi mureșeni aflați în mijlocul evenimentelor au urmărit mai multe operațiuni de salvare. Din păcate, în cele mai multe cazuri, victimele erau scoase de sub munții de moloz fără suflare.

Dramele din Turcia, impresionează până la lacrimi pe oricine

Unele drame văzute de Florin Dobrater în Turcia sunt greu de povestit, greu de prezentat într-un format jurnalistic. El recunoaște că atunci când a montat reportajul video și a tradus ce spuneau turcii loviți de cutremur l-a apucat plânsul. “Când i-am luat interviul nu știam ce spune. Abia când mi s-a tradus am realizat drama acelui om”. Este vorba despre un bărbat care povestește cum, timp de 24 de ore a vorbit cu fiica sa, prinsă sub dărâmături, care îi spunea “tată nu pot respira, nu am aer”, iar la un moment dat vocea ei s-a stins. Bărbatul nu s-a mișcat de acolo timp de patru zile până când au ajuns echipele de salvare. Fiica sa a fost scoasă de sub dărâmături fără suflare. Reportajul lui Florin Dobrater îl puteți urmări, în întregime pe canalul său de youtube “Invitații lui Dobrater”, youtube.com/@dobrater. “Îmi doresc ca acest material jurnalistic să fie văzut de toți decidenții politici din România, de la președinte și primul ministru, la primari, șefii de consilii județene, deputați, senatori, lideri ai partidelor, dar și de patroni dezvoltatori imobiliari și specialiști în construcții. Toți puteți contribui la evitarea unui asemenea dezastru, a cărui posibilitate de a se produce în România este iminentă, în cazul unor cutremure de dimensiunea celor din Turcia”, a scris jurnalistul cu ocazia prezentării reportajului video.

Averile milionarilor făcute una cu pământul

Într-un cort ridicat de voluntarii din zonele afectate, jurnalistul mureșean a întâlnit oameni care înainte de cutremur erau bogați, locuiau în clădiri somptuoase, milionari care acum se bucurau de o supă din linte și îi mulțumeau lui Alah că încă mai sunt în viață. “Catastrofa nu a ales copii și adulți, între bogați și săraci. I-a lovit pe toți, deopotrivă. În Gaziantep a fost pus la pământ, de exemplu, un întreg cartier de milionari”, spune el.

“De mult am învățat să nu mă mai plâng. Acum, viața, mi-a mai arătat încă o dată cât de bine suntem noi, comparativ cu alții, care, din păcate, au probleme reale. Împreună cu Gabor Petru - voluntar, am vizitat: Am condus împreună peste 6000 km pentru a vedea și a vă arăta ce a lăsat cutremurul în urma lui. Am prins, pe viu, trei cutremure, printre care și cel de 6,4 cu replica de 5,8 din Hatay”, spune jurnalistul.

De război poți să fugi dar de cutremur nu”

Pentru că are și experiență în teatrele de operații, fiind prezent ca jurnalist în Irak și de curând în Ucraina, l-am întrebat pe Florin Dobrater care este diferența dintre un război și o catastrofă naturală. Fără să existe ne-a spus că “de război poți să fugi, de cutremur nu”. El a dat exemplul războiului din Ucraina, unde Rusia înainte să invadeze țara vecină a ținut la granițele ei, de est, timp de mai multe luni, trupe masate. Astfel că oamenii se puteau pregăti, se puteau gândi că ar putea urma un război. Cutremurul însă te ia prin surprindere, nepregătit și este devastator ca și număr de victime.

Un astfel de reportaj presupune și un efort materiale. Dobrater le mulțumește celor care au făcut posibilă această deplasare

Florin Dobrater: “Îi mulțumesc lui Gabor Petru, cel mai activ voluntar independent din România, pentru că a fost de acord să fie colegul meu în această călătorie spre «infernul» din Turcia. Am văzut ce înseamnă viața de voluntar și mai mult a început să-mi placă. Le mulțumesc oamenilor din Turcia Carmen Gabriela Özkan, Dilek Sarýfakýoðlu, Cihan Dinçer și Daniel de la Turda care este student în Bursa și voluntar în Adýyaman. De asemenea le mulțumesc tuturor prietenilor care au fost lângă mine în această călătorie: Mihai Tomel Cristea - pentru mașină, Benedek, Aesthetic Dental Clinic, Rometal Dianis, REEA, Editura Edu, Super Driver - Scoala de soferi, Pop's, Evertime - proiectare, Valirepa, Winebox. A fost o experiență foarte obositoare, plină de adrenalină și supărare, dar și o adevărată lecție de viață”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

În urma cutremurelor, până la 13 martie 2023, mai mult de 55.700 de persoane au fost ucise și peste 130.000 au fost rănite. Uniunea Europeană și-a activat mecanismul de răspuns la criză pentru a coordona mai rapid măsurile de sprijin ale blocului pentru Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare.

Lasă un comentariu