Județul Mureș va avea Direcție Județeană pentru Familie și Tineret, iar “Manifestul pentru drepturile femeilor” prinde contur

Distribuie pe:

* Dna ministru Gabriela Firea Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat că aceste direcții vor deveni operaționale începând din această primăvară, având printre atribuții:

- organizarea de acțiuni și proiecte culturale, artistice, educative, turistice, voluntariat, sportiv-recreative și de agrement etc., interne și internaționale, în domeniile familiei și tineretului

- administrarea centrelor de agrement și bazele turistice și organizarea de tabere naționale, tabere de odihnă, tabere sociale, tabere tematice pentru copii, studenți și tineri, tabere pentru persoane cu handicap, tabere pentru olimpici și alte tipuri de tabere

- implementarea programelor de educație parentală destinate părintelui rămas în țară, respectiv persoanelor care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului

* Programele de creditare FAMILY START și STUDENT INVEST - se extind categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii. Un număr de 650 de credite au fost acordate până acum în aceste programe.

*Programul social de creștere a natalității, este finanțat de la bugetul de stat și are ca scop sprijinirea financiară a cuplurilor si a persoanelor singure, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România. Sprijinul financiar este acordat sub forma a două vouchere, pentru medicamente și pentru proceduri medicale de fertilizare în vitro, totalizând suma de 15.000 lei.

*CARDUL EUROPEAN PENTRU TINERET va fi disponibil pentru tineri, gratuit, începând din primăvară. Orice tânăr din România va putea avea un astfel de card care să-i ofere beneficii și reduceri la cumpărături, teatru și film, transport în comun sau muzee, așa cum au peste 6 milioane de tineri europeni.

* Recent, dna Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat la Palatul Parlamentului, “Manifestul pentru drepturile femeilor”, cu obiective concrete pentru întărirea rolului femeii în societatea noastră:

- Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și pentru prevenirea și combaterea VIOLENȚEI DOMESTICE. Inițiativa a fost aprobată în Guvern în decembrie 2022.

- Proiectul VENUS - “Împreună pentru o viață de calitate în siguranță” - 42 de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice, 82 de servicii complementare pentru victimele violenței domestice, 42 de cabinete de consiliere vocațională și sprijin pentru reintegrarea socio-profesională pentru victime.

- “Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”. Au fost înființate 10 centre regionale de intervenție pentru victimele violenței sexuale, 8 centre regionale pentru consiliere agresorilor și au fost organizate cursuri și sesiuni de informare pentru 250 de medici, asistente medicale, psihologi, asistenți sociale sau polițiști și 8.000 de elevi și studenți.

- Propunerile legislative ca femeile să ocupe 30% dintre locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale, și dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome, proiecte aflate în dezbatere la Parlament.

- Beneficii fiscale pentru mame. Se prevede introducerea unui impozit preferențial pentru mamele cu mai mult de 3 copii și la beneficii fiscale pentru angajarea femeilor peste 40 de ani sau a mamelor cu mai mulți copii.

Într-o perioadă foarte dificilă, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost construit practic de la zero, cu realizări importante din primul an de activitate și se evidențiază cu demararea unor proiecte deosebit de benefice pentru tinerii din România.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu