Curtea de Apel Târgu Mureș, bilanț al activității pe 2022

Distribuie pe:

Calificativ “foarte eficient”

Conducerea Curții de Apel Târgu Mureș a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, prilejuită de prezentarea Raportului de activitate pe anul 2022 faptul că activitatea instituției din anul 2022 s-a încadrat în gradul de performanță “Foarte eficient”. Potrivit acestora, gradul de performanță se stabilește de către aplicațiile Ecris și Statis Ecris. “Volumul de activitate a crescut cu 4%, gradul de încărcătură per judecător a crescut cu 9,9% față de 2021, rata de soluționare a cauzelor, adică operativitatea, a crescut cu 8,4% față de anul anterior, stocul de dosare a scăzut cu 7%, ponderea dosarelor închise în anul 2022 a fost de 98,9%, ceea ce se încadrează la calificativul de «Foarte eficient», durata medie de soluționare a fost de 3,3 luni, de asemenea, cu calificativul «Foarte eficient», ponderea hotărârilor redactate peste termenul legal a scăzut 3,2%, de la 18,6% în anul 2021, la 15,4% în anul 2022”, a afirmat președintele Curții de Apel Târgu Mureș, judecătorul Andreea Ciucă Anul trecut, instanțele de pe raza Curții de Apel Târgu Mureș au avut 4.720 de dosare.

Scăderea nivelului de trai a dus la creșterea numărului de dosare

Magistrații Curții de Apel Târgu Mureș au mai arătat că scăderea nivelului de trai al populației a dus la creșterea numărului de dosare în instanțe, atât pe latura civilă, cum sunt drepturile bănești, cât mai ales pe cea penală, cum sunt infracțiunile cu violență și cele de natură sexuală. “La opt din cele 13 instanțe a crescut volumul de activitate în anul 2022, și anume la Curtea de Apel Târgu Mureș, la Tribunalul Harghita, la Judecătoriile Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sighișoara, Reghin, Luduș și Târnăveni, gradul de încărcătură pe judecător a crescut. Mai exact la toate cele trei tribunale și la șase din cele nouă judecătorii. Vă dau un exemplu, la Judecătoria Reghin, bunăoară, gradul de încărcătură pe judecător a crescut cu o cifră deosebit de mare, și anume 32,64% în anul 2022 față de anul 2021. Cu toate acestea, colegii de acolo au obținut indicatori buni de performanță. S-a observat, de ani de zile, că avem ciclic pe fiecare instanță câte o perioadă în care sare volumul de activitate. Nu sunt sociolog, sunt doar observațiile noastre interne, însă am observat această creștere mai cu seamă atunci când vorbim de o oarecare scădere din perspectivă economică a nivelului de trai al populației”, a declarat președintele Curții de Apel Târgu Mureș.

Valul de pensionări din justiție a creat o situație de criză

Președintele Curții de Apel Târgu Mureș, Andreea Ciucă, a spus că valul de pensionări din justiție a creat o situație de criză la nivelul instanțelor de judecată, în special în ultimele luni. “Numărul posturilor vacante cu care am încheiat anul trecut (la nivelul instanțelor subordonate Curții de Apel Târgu Mureș, n.r.) a fost de 31, adică 18,91% din posturile de judecător au rămas vacante la sfârșitul anului trecut, ocupate fiind 164 de posturi, ceea ce a reprezentat 81,09%. În ultima perioadă a anului trecut am avut un val de pensionări la nivel național. S-a reflectat, în parte, și la nivelul Curții de Apel și al Tribunalului Mureș, mai cu seamă și la Tribunalul Specializat Mureș. La Tribunalul Harghita, colegii au fost deosebit de înțelegători și au acceptat să mai rămână chiar după ce au împlinit vechimea de 25 de ani. Dar acest val de pensionări ne-a afectat și pe noi și colegii ne-au explicat că nu mai pot accepta să rămână în contextul instabilității și lipsei de predictibilitate cu privire la statutul judecătorului. A se înțelege, nu este vorba de crearea unor privilegii, nu este vorba de exacerbarea sau de augumentarea drepturilor pe care le avem, ci este vorba despre declarațiile făcute de reprezentanții celorlalte puteri care duc sau care au dus la crearea acestei instabilități”, a declarat judecătorul Andreea Ciucă.

Potrivit președintei Curții de Apel Târgu Mureș, din cele 654 de cereri de pensionare formulate la nivel național în intervalul iulie 2019 - ianuarie 2023, nu mai puțin de jumătate din cereri ale procurorilor și judecătorilor au fost depuse în lunile noiembrie, decembrie 2022 și ianuarie 2023.

La Curtea de Apel Târgu Mureș, din cauza pensionărilor s-a ajuns la reorganizarea Secției I civile, pe penal completele de judecători au suferit modificări, iar deficitul de judecători se resimte și la majoritatea instanțelor arondate.

Magistratul a precizat că intrările în sistem nu țin pasul cu numărul pensionărilor și acest lucru ar putea duce la prelungirea unor termene de judecată. (sursă: Agerpres)

Lasă un comentariu