Știri externe

Distribuie pe:

Moscova regretă prejudecățile nejustificate” ale R. Moldova

Kremlinul a declarat joi că regretă “prejudecățile nejustificate” ale Republicii Moldova la adresa Moscovei și că Rusia rămâne deschisă bunelor relații, transmite Reuters. “Rusia a fost mereu - și rămâne - deschisă stabilirii de relații de bună vecinătate și reciproc avantajoase cu (Republica) Moldova. Regretăm sincer că conducerea R. Moldova manifestă prejudecăți nejustificate și neîntemeiate la adresa Moscovei. Suferă probabil de infectare cu rusofobie”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina nu va putea cuceri Crimeea

Șeful administrației ruse din Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat joi că Ucraina nu va putea cuceri peninsula, anexată ilegal de Moscova în 2014, după lucrările de fortificare realizate recent în acest teritoriu ucrainean ocupat, transmite EFE. “Ei (ucrainenii) înțeleg că nu au nicio șansă să cucerească Crimeea după măsurile care sunt luate din ordinul președintelui (rus, Vladimir Putin)”, a spus Aksionov în declarații la postul de televiziune Krîm-24. Șeful administrației ruse din Crimeea făcea aluzie la lucrările de fortificare ce se desfășoară în peninsulă. “Desigur, nu putem da detalii. Singurul lucru pe care îl pot spune este că ordinele președintelui (rus) vor fi îndeplinite și că locuitorii Crimeii pot fi siguri că peninsula are o apărare fiabilă”, a susținut el într-un interviu publicat joi de ziarul Izvestia.

China cere SUA să înceteze atacurile împotriva TikTok

China a îndemnat joi SUA să înceteze “atacurile nejustificate” împotriva aplicației TikTok, după ce guvernul american a cerut companiei-mamă chineze ByteDance  să-și vândă acțiunile pe care aceasta le deține la respectiva aplicație populară, informează AFP. Casa Albă a dat un ultimatum: dacă TikTok rămâne în mâinile chinezilor din ByteDance, aplicația va fi interzisă în SUA din motive de securitate națională. TikTok a confirmat pentru AFP că guvernul american a recomandat ca proprietarul să cesioneze aplicația. Washingtonul “nu a furnizat până în prezent dovezi că TikTok amenință securitatea națională a SUA”, a reacționat miercuri, în fața presei, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Wang Wenbin. “SUA ar trebui să înceteze să difuzeze false informații asupra unor probleme de securitate a datelor, să înceteze atacurile nejustificate (împotriva TikTok) și să furnizeze un mediu comercial deschis, echitabil, just și nediscriminatoriu” companiilor străine, a adăugat purtătorul de cuvânt chinez. Casa Albă le-a interzis deja funcționarilor instituțiilor federale să aibă aplicația pe smartphone-urile lor, punând astfel în aplicare o lege ratificată la începutul lui ianuarie Comisia Europeană și guvernul canadian au luat recent decizii similare pentru telefoanele portabile ale funcționarilor lor.

TikTok stochează datele utilizatorilor americani pe servere situate în țară. Platforma a recunoscut că angajații săi cu sediul în China au acces la ele, însă doar într-un cadru strict și limitat, dar nu și guvernul chinez.

Dronă de fabricație chineză capturată de militarii ucraineni

Militari ucraineni au găsit pe teritoriul lor rămășițele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil, fabricată de o companie chineză, modernizată și înarmată, ce ar fi fost folosită de Rusia, transmite joi EFE, care citează postul american CNN. Drona a fost doborâtă într-o pădure ucraineană a cărei localizare nu este specificată, iar rămășițele ei au fost arătate jurnaliștilor de la CNN de militari ucraineni, care au dat asigurări că au doborât-o cu armele lor automate Ak-47. Potrivit CNN, este vorba despre o dronă Mugin-5, vehicul aerian fără pilot (UAV) fabricat de o companie chineză cu sediul în orașul-port Xiamen, pe coasta de est a țării asiatice. Compania Mugin Limited a confirmat pentru CNN că este într-adevăr fuzelajul unui dispozitiv produs de ea și a descris incidentul drept “profund nefericit”.

Lasă un comentariu