Sintagma “limba română”, introdusă în legislația Republicii Moldova

Distribuie pe:

Plenul Parlamentului de la Chișinău a decis joi, 16 martie, că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma “limba română” va lua locul “limbii moldovenești”, urmând a fi înlocuite și sintagmele “limba oficială”, “limba de stat” și “limba maternă”, transmite Știri.md.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, , autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională “Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită “Limba română”.

Condițiile ce au impus adoptarea respectivelor modificări legislative rezultă din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, notează sursa citată. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu