Guvernul ungar va finalize toate investițiile în educație, în Transilvania. Guvernul român va scădea prețul la pamperși

Distribuie pe:

Toate investițiile începute în România cu sprijinul guvernului ungar vor fi finalizate, fie că este vorba de construcția de creșe, grădinițe sau școli, investiții universitare, renovări de biserici sau de construirea și renovarea unor spații comunitare, a declarat secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naționale, Potápi Árpád János, luni, la Odorheiu Secuiesc, notează MTI.

Oficialul ungur a participat la inaugurarea unei noi creșe cu o capacitate de 75 de locuri, investiția, în valoare 200 de milioane de forinți, fiind realizată cu sprijinul Budapestei, în cadrul Programului de Dezvoltare a Grădinițelor din Bazinul Carpatic.

Programul, lansat în decembrie 2016 a beneficiat până în prezent de peste 56 de miliarde de forinți. În tot Bazinul Carpatic se construiesc 153 de creșe și grădinițe noi, iar în 720 de instituții existente sunt în curs de realizare lucrări de renovare, extindere și dezvoltare, a precizat Potápi.

În Transilvania, investițiile sunt realizate în parteneriat cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), respectiv cu bisericile istorice maghiare, cu implicarea autorităților locale.

În baza acestui parteneriat, sunt în curs de realizare 368 de investiții în valoare totală de 6,3 miliarde de forinți; se construiesc instituții noi în 14 locații, iar în 354 de locații se extind și se dezvoltă instituții existente. Cele mai multe au fost finalizate deja, în curs de derulare mai aflându-se șapte investiții, care “progresează într-un ritm bun”.

În discursul susținut, președintele UCDMR, Botond Burus-Siklódi, a subliniat că programul de dezvoltare a grădinițelor este, poate, cea mai mare investiție realizată în ultimii o sută de ani în zonele de dincolo de granițele Ungariei, la care uniunea a participat și cu un program de formare profesională.

...De notat, în treacăt, că anul trecut, numai la București, peste 2.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani “n-au prins” un loc la creșele de stat, părinții fiind nevoiți să-i țină acasă până la înscrierea în clasa pregătitoare, să angajeze bone sau să-i dea pe mâna bunicilor. Cât despre “educația timpurie” datele (sursa - euronews.ro) arată că România este una dintre țările europene cu cei mai puțini copii care merg la grădiniță.

Ministrul (nostru) de resort dă asigurări că se vor face “pași eficientizați” în acest sens și că “în următorii ani” se vor da în folosință aproximativ 800 de creșe și grădinițe noi. (Care sperăm să fie “verzi”, ca și “sutele” de școli ce urmează a fi construite/renovate). În acest sens, este în curs de pregătire “un pachet” de legi.

Între timp, la Ministerul Familiei s-a ajuns la concluzia că “creșterea natalității este o prioritate”, sens în care tocmai se clocește “un pachet de sprijin pentru familiile cu mulți copii sau cu venituri mai reduse”. Vor fi acordate diverse tichete valorice și alte vouchere, carduri, reduceri de TVA, la pamperși, lapte praf, credite imobiliare, alte trăznăi etc.

Nu prea rezultă de unde vor scoate ai noștri banii (ne lăsați cu PNNR-ul, această glumă proastă?) dar, în cel mai rău caz, poate ne pune dl Potapi o vorbă bună, să ne împrumute Budapesta cu niscaiva firfirei (după ce-și termină treaba în Transilvania), să fie de-un biberon, de-o babețică, de-o zdrăngănea, acolo...

...Nici nu știi dacă să-ți fie milă sau să-ți fie silă...

Ileana Sandu

Lasă un comentariu