CASCADE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cunoscută sub numele de “Vălul miresei”, această cascadă este situată la 1.000 m altitudine pe Valea Standului din Munții Apuseni; are o cădere de 30 m în două trepte. 2) Cădere de apă formată de râul Galbena din Munții Bihorului; traversează zgomotos o peșteră după care cade 10 m sub o interesantă formă - Acum (pop.). 3) Vasul lui Noe - Cascadă unică pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei, considerată una din cele mai frumoase cascade din lume. 4) Puse în snop! - Debutante la Pucioasa! 5) Legat de oaie sau capră (adj.) - Chei situate în Munții Pădurea Craiului din județul Bihor, cu o mică dar frumoasă cascadă. 6) Cascadă care, împreună cu Canionul 7 scări, formează obiective turistice ale Masivului Piatra Mare; este situată la 1.100 m altitudine și este compusă din mai multe cascade mici - Vechiul venit domnesc. 7) Banii iranienilor. 8) “Valea lui...” din Munții Șureanu, situată la nord de satul Ponor, județul Hunedoara, cu o cascadă de 4 m care cade într-un lac - Singura cascadă cu ape termale din România, situată în stațiunea turistică omonimă din județul Harghita. 9) Curmătură - Cea mai mare cascadă în trepte din România; este situată în Munții Făgărașului la peste 1.200 m altitudine între vârfurile Moldoveanu și Negoiu - Primele la Urlătoarea! 10) Teren arabil - “Cascada... a Budei”, situată în Munții Făgăraș și având în partea superioară un pod natural. 11) Ape curgătoare care formează de obicei cascade (sg.) - Una din cele mai frumoase cascade din Munții Făgărașului cu o cădere de 80 m; este situată în apropierea Castelului de Lut Valea Zânelor din județul Sibiu.

VERTICAL: 1) Limite la Răchitele! - Singura cascadă din România care trece printr-un tunel lung de 20 de metri, aflată în Munții Căpățânii din județul Vâlcea. 2) Plasă de pescuit - Una din cele mai spectaculoase căderi de apă din România, situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, într-un decor al cărui exotism a fost asemuit celui din Cartea Junglei. 3) Cascadă la 2.000 m altitudine în Munții Bucegi, în apropierea vârfului omonim, numită și “cascada fantomă”; se poate vedea și din cabina care urcă la “Babele” - Produs galinaceu. 4) “Higher National Certificate” (acronim) - Cel mai lung fluviu din Africa și din lume, pe care se află o impresionantă cascadă - Braț retezat! 5) Trăiește în apropierea cascadelor - Fotbalist roman (Florin). 6) Intrarea în Tamina! - “Chorros de...”, a doua cea mai înaltă cascadă din Panama - Localitate în Franța. 7) “European Investment Bank” (siglă) - Cad în cascade. 8) Puii caprei - Mielul englezilor. 9) “Expert Aktiv Group” (acronim) - Animale care dau numele unei minunate peșteri din județul Bihor, situată într-o zonă presărată cu peșteri și cascade din Munții Apuseni - Cuprinse de haos! 10) Cascadă la 2.000 m altitudine, cunoscută și sub denumirea de Cascada Iezerului; este situată în apropierea drumului Transfăgărășan și a Lacului Bâlea - Localitate în județul Satu Mare. 11) Monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național, această cascadă este situată la 1.250 m altitudine în Masivul Ceahlău, cu acces din stațiunea turistică Durau.

Dicționar: IRAT, RIALI, AVĂ, NIȚĂ, OLA, OLLE, LAMB, TURȚ.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Popas Transilvan”, apărut în data de 15 martie 2023: CLUJNAPOCA, LUT, ALB, URS, UDAT, BOLYAI, BUDILA, I, DG, S, MOCANI, H, A, SIC, N, ZMI, BRASOV, CAIS, RO, OHABA, SO, AMDA, SOVATA, MOARA, R, NER, SCARISOARA.

Lasă un comentariu